IZBORI 2018.

Borenović i Ivanić složni: Od CIK-a tražimo ponovno brojanje glasova

Ne dolazi u obzir konstituiranje bilo kog parlamenta dok se ovo ne završi

BNTV

Avaz.ba

8.10.2018

Predsjednik PDP-a RS Branislav Borenović izjavio je dan nakon izbora u Bosni i Hercegovini da ovakve izborne rezultate ne može prihvatiti zbog nelogičnosti i manipulacija.

Poručio je da traži od CIK-a naše zemlje da se ponovo ručno izvrši brojanje glasova svih biračkih mjesta za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS.   

– Čitav izborni proces je obilovao prijetnjama i ucjenama. To se mora da završi, da znamo je li izborna volja ono što se saopćava. Kao stranka smo ostvarili zapažen rezultat, a to je 60.000 glasova za NSRS i 75.000 za Parlament BiH – rekao je Borenović.

On kaže da je razlika za predsjednika RS oko 30.000 glasova i da “postoje čudni trendovi koji obesmišljavaju izborni proces”. 

Na pitanje da prokomentira Dodikov prijedlog o koaliciji svih srpskih partija na nivou BiH, Borenović je rekao: 

- Dajte da prvo utvrdimo rezultate pa ćemo onda pričati.      

''Ne dolazi u obzir konstituiranje bilo kog parlamenta dok se ovo ne završi'', kazao je. 

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ističe da trenutni podaci pokazuju da je razlika oko 60.000 glasova za Dodika.

– Zadovoljan sam načinom na koji sam vodio kampanju, čuvao sam dignitet protivnika, pomogao u rastu PDP-a. Imat ćemo devet ili 10 poslanika u NSRS i dva u PSBiH. Zahvalan sam građanima Banje Luke i drugih gradova gdje sam pobijedio. Generalno mogu biti zadovoljan. Tamo gdje smo imali instrumente kontrole, nismo izgubili. Ne vidim kome bi smetalo da se ponovo prebroje glasački listići, barem na 10 posto glasačkih mjesta. Očekujem da CIK prihvati naše argumente, ovdje je bilo dovoljno 25.000 glasova da se rezultat promijeni – kaže između ostalog Ivanić.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.