IZBORI 2018.

Stejt Department: Izražavamo zabrinutost za regularnost izbora, neka pobjednici budu dostojanstveni u pobjedi, a oni koji su izgubili u porazu

Rezerve u vezi tačnosti biračkog spiska, pristranosti promatrača izbora, jednake slobode pristupa medijima, "te zloupotrebe javnih sredstava"

Stejt Department

S. N.

8.10.2018

Sjedinjene Američke Države dijele brige u vezi s izbornim procesom, koje su iznijeli promatračka misija OSCE-a, međunarodni promatrački timovi i lokalne nevladine organizacije - saopćio je Stejt department.

Kako je novinarima rekla Heder Nojert (Heather Nauert), portparol Stejt departmenta, one se odnose na rezerve u vezi s tačnošću biračkog spiska, pristrasnosti promatrača izbora, jednake slobode pristupa medijima "te zloupotrebe javnih sredstava".



- Ovakve zabrinutosti u suprotnosti su s opredjeljenjem bh. institucija prema, u cijelosti, poštenim i transparentnim izborima. Ohrabrujemo institucije BiH da isprave nedostatke na koje su ukazali promatrači OSCE-a. Očekujemo da zainteresirani, ali i sami građani, sve nepravilnosti prijve i rješavaju kroz ustanovljene pravne kanale. Političke lidere ohrabrujemo da budu velikodušni u pobjedi i dostojanstveni u porazu - poručila je Nojert.

Naglasila je da SAD ostaju predane prijateljstvu i dugoročnim dobrim odnosima te da je američki trajni interes stabilna i napredna BiH.

- SAD će i dalje biti partner građanima i vlastima BiH u aktivnostima sveobuhvatnih izbornih, političkih, socijalnih i ekonomskih reformi - zaključila je Nojert.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.