SARAJEVO

SDP traži ponovno brojanje glasova, počeli su pregovore o formiranju vlasti bez SDA

Od onih koji su proglasili pobjedu očekuje da daju neki plan

M. Kadrić

F. M.

9.10.2018

Zbog sumnje na brojne neregularnosti u izbornom procesu, SDP će tražiti ponovno brojanje listića za člana Predsjedništva BiH. 

Smatramo da je naš kandidat Denis Bećirović žrtva izborne krađe. Činjenica da imamo skoro 100.000 nevažećih glasova za Predsjedništvo potvrđuje naše sumnje u krađu, jer se radi o najjednostavnijem glasačkom listiću – rekao je predsjednik ove stranke Nermin Nikšić na današnjoj pres-konferenciji.

- U nekim izbornim jedinicama očekivali smo bolji rezultat. Ono što možemo vidjeti jeste da je SDP važan faktor i da će to svakako biti. Mi u SDP-u trudit ćemo se da opravdamo povjerenje građana - rekao je Nikšić.

Od onih koji su proglasili pobjedu očekuje da daju neki plan, jer su se tokom kampanje, kako kaže, služili strahom i nisu ponudili nikakve mjere.

- Vlast nas ne zanima samo zbog vlasti. Nećemo se baviti matematičkim koalicijama. Ostvareni su i neki kontakti da se vlast u nekoliko kantona formira bez SDA i mi smo zainteresirani da to uradimo. Konkretno, razgovarao sam već s Elmedinom Konakovićem (Narod i pravda) i Predragom Kojovićem (Naša stranka) kada je u pitanju Kanton Sarajevo - naglasio je Nikšić.

Kako je kazao, izborni proces i CIK su definitivno kompromitirani.

- Ono što sam rekao u izbornoj noći, stoji i sada, izborni proces je kompromitiran, stigli su preko noći neki ljudi u ime CIK-a i zanimljivo je da su baš na tim mjestima rezultati sumnjivi - rekao je predsjednik SDP-a te dodao da nije siguran da su rezultati izbora prava volja građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.