ANALIZA

Papić: Rezultati su deprimirajući, pokazalo se da se ništa nije promijenilo

Na pomolu dvije krize, prva će biti oko uspostavljanja nove vlasti, pred očigledno već najavljene blokade od HDZ-a

Arhiv

Piše: E. Ma.

9.10.2018

Žarko Papić, politički analitičar, u razgovoru za Avaz.ba rekao je da su rezultati općih izbora u BiH razočaravajući i da, vjerovatno, slijedi ozbiljna kriza u našoj zemlji.

- Rezultati su deprimirajući, pokazalo se da se ništa nije promijenilo nabolje. Stare etablirane nacionalne partije, prije svega SDA, HDZ i SNSD, ostaju na vlasti. Time ulazimo u dvije krize, prva će biti oko uspostavljanja nove vlasti, pred očigledno već najavljene blokade od HDZ-a, ovaj put za to postoje dodatni razlozi, prvo veliki broj neregularnosti tokom izbora, od ogromnog broja nevažećih listića do skandaloznog ponašanja CIK-a, s druge strane. Vidi se da Govedarica i ostali ne žele da priznaju rezultate u RS, traže ponovno brojanje. S treće strane, HDZ, koji će očigledno imati neku osnovu i presudu Ustavnog suda povodom apelacije Ljubića da počne blokade. Dakle, ne piše nam se dobro - rekao je Papić.

Dodao je da će HDZ blokirati Federaciju BiH što je duže moguće da bi digli svoju cijenu za buduću koaliciju sa svojim historijskim saveznicima, kao što je SDA. Neće napustiti vlast, jer time bi napustili kontrolu javnih preduzeća, ministarstava, finansijskih tokova. To će trajati dugo i time će početi kriza nefunkcionalne vlasti - istakao je Papić.

Druga kriza, prema njegovim riječima, puno je ozbiljnija i nastaje u ostatku mandata.

- S ovom vlašću nikakav se boljitak u ekonomskom i socijalnom smislu ne može očekivati, prema tome, nama će se stagnacija i kriza produžiti do narednih izbora ukoliko nekom pameću nenadano se ne izmijeni Izborni zakon i uvede kategorija vanrednih izbora. Ostat ćemo na začelju Evrope i ne vjerujem da ćemo uskočiti u posljednji vagon za voz koji vozi u EU - rekao je Papić.

Prije održanih izbora Papić je prognozirao ovakav ishod i da će BiH upasti u veliku krizu. Sada nas očekuje cunami depresije i apatije barem u onom dijelu što ja smatram pozitivnom BiH, dakle, onim ljudima koji su orijentirani nenacionalistički i za demokratiju, ekonomski i socijalni razvoj. Postavlja se pitanje zašto se ovako glasalo u BiH koja grca u problemima. Imam utisak da su građani duplog mentaliteta. U svim privatnim kontaktima, neformalnim razgovorima, mogao sam čuti najgore moguće kritike vlasti, a to je ista vlast koja je ponovo izabrana. Očigledno se smatra političkom korektnošću napadati vlast, a kad se ode na biračko mjesto, onda se glasa za iste, kao da smo podvojene ličnosti - naglasio je Papić.

Drugi dio priče, kako je kazao, jeste to da su od više od milion i 730 hiljada izašlih glasača približno milion javni sektori i njihove familije, pri čemu pet stranaka koje su na vlasti duže od jednog mandata (SDA, HDZ, SNSD, DNS i SP) vuku taj milion glasova.

- Na sve ostale zbijene političke subjekte, kojih ima više od stotinu, ostaje svega 700 hiljada glasova. Dakle, oni unaprijed kupuju birače, egzistencijalno ih ucjenjujući raznim radnim mjestima, stranačkim zapošljavanjem itd. To je vrlo čvrsta kombinacija, pa se na to doda veliki broj kriminalnih nekorektnih radnji, npr. Novalićevo pismo penzionerima u kome u posljednjoj rečenici piše "Ostanimo i dalje u partnerstvu za vaš i naš boljitak i napredak BiH". To je poruka ''glasajte za SDA''. Tačno 412 hiljada penzionera primilo je to pismo. Pitam se ko je platio poštarinu koja je iznosila više od pola miliona maraka ili je Novalić imao kombinaciju s bh. poštama, kao što ima i trgovačku kombinaciju oko prodaje svojih poslovnih prostora u Vogošći. To je kriminal - poentirao je Papić. 

Komentirao je i saopćenje Stejt departmenta u kojem su izrazili zabrinutost za izborni proces u BiH. 

- Zabrinuti su za određene nepravilnosti. No, mislim da im neće pasti na pamet da dovode u pitanje konačni ishod glasanja na izborima - kazao je Papić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.