Neobična pojava u domaćinstvu Zorana Petrića u Prijedoru

„Zbunjena“ kruška rodila po drugi put

M. ZGONJANIN
10.10.2018 09:46

Petrić: Ovakvo nešto se ne pamti

U domaćinstvu Zorana Petrića (54), mještanina naselja Puharska u Prijedoru, neobična i, kako on kaže, „zbunjena“ kruška ne samo da je po drugi put cvjetala nego je i obilno rodila. Ako se zadrži lijepo vrijeme, domaćin bi kruške mogao brati u narednom mjesecu. 

- Ovo je neka rana sorta kruške. Prve plodove nismo probali jer ih je uništio led. Onda je ponovo procvjetala, a sada su tu i plodovi, s novim zelenim listovima. Kao da hoće da nadoknadi štetu od leda i to što nismo probali nijednu njenu krušku - priča u šali Petrić.

  • Rana sorta plodove dala drugi put ove sezone (Foto: D. Stojnić)
    Rana sorta plodove dala drugi put ove sezone (Foto: D. Stojnić)

Kraj ove kruške nalazi se još jedna, ali starija sorta, na kojoj listovi, kako to i priliči jeseni, žute i opadaju.

- Zanimljivo ih je gledati jednu pored druge. Ova kao da je tek ljeto počelo, potpuno zbunjena, a ova druga u skladu s vremenom. Komšija je bio brži od mene, prvi je primijetio plod i saopštio mi neobičnu vijest. Ovdje takvo nešto ne pamte ni mnogo stariji od mene - kaže Zoran i dodaje da se slična kruška s novim plodovima pojavila, koliko je čuo, i u jednom domaćinstvu u Međuvođu kod Bosanske Dubice.

Duga, hladna zima

A igre prirode, koje u posljednje vrijeme niko ne može objasniti, primjetne su i na Zoranovim orasima, na kojim su se pojavili novi, mladi zeleni listovi.

- Čuo sam za priče da ove pojave najavljuju dugu, hladnu zimu. Ne znam baš da li su tačne, ali znam jedno - bila hladna, duga ili ona „sirotinjska“, bez snijega, ja uvijek istu količinu ogrjeva potrošim - kazao je Petrić.

NA VRH