BIH

Safeta Buču mnogi nazivaju nasljednikom Safeta Isovića

Safet svojim glasom privlači pažnju javnosti

Piše: Al. B.

10.10.2018

Goraždanin Safet Bučo svojim glasom i načinom interpretacije privlači pažnju javnosti na nastupima na brojnim manifestacijama i pjevačkim takmičenjima. 

Nakon što ga čuju i vide na sceni, mnogi će reći da je legendarni Safet Isović dobio svog nasljednika, a činjenica da od ranog djetinjstva ne odustaje od sevdalinke, dodatni je razlog zbog kojeg je svima drag.  

- Svaki Bosanac i Hercegovac koji voli svoju domovinu, njenu kulturu, običaje i tradiciju mora da voli i poštuje sevdah i sevdalinku, bez obzira na dob i godine. Jer, narod koji ne poznaje i ne voli svoju kulturu i tradiciju, nije narod. Svako bira ono što voli i šta želi slušati, pa bilo to kvalitetno ili nekvalitetno, ali je najbitnije da poštuje svoje - pojašnjava Safet svoju privrženost tradicionalnoj bosanskoj pjesmi.

Student Muzičke akademije u Sarajevu odrastao je u porodici u kojoj je sevdah uvijek bio na prvom mjestu. Prvi nastup imao je već kao trogodišnjak, a uslijedilo je učešće na različitim manifestacijama. 

Član je i goraždanskog Muzičkog vokalno-instrumentalnog sastava „Behar“. A da odabere najdražu od brojnih sevdalinki, najteže mu je pitanje.

- Kod mene bi to bio uži spisak od pedesetak sevdalinki. Možda bih izdvojio kompoziciju koja svojim poučnim tekstom, bogatom melodijskom, harmonijskom i ritmičkom linijom zavređuje svaku pažnju našeg Rada Jovanovića - „Kad sretneš Hanku“, koju je instrumentalno obogatio maestro Ljubiša Pavković, a interpretirao legendarni Safet Isović – kaže Bučo.

Zaštita UNESCO-a

Inicijativu da se sevdalinka kao nematerijalno blago nađe i na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine svim srcem podržava. Smatra da bi ona na najbolji način predstavila bh. podneblje, ljude, običaje i tradiciju svih njenih naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.