MOSTAR

HSPF: Izbor Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva je neustavan, nelegalan i nelegitiman

Smatraju kako su na nedjeljnim izborima grubo narušena temeljna demokratska načela

Arhiv

Fena

10.10.2018

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) sa sjedištem u Mostaru smatra kako su na nedjeljnim izborima grubo narušena temeljna demokratska, dejtonska načela i odredbe samog Ustava Bosne i Hercegovine. 

U saopćenju za javnost spomenutog udruženja tvrdi se kako su održani izbori u potpunoj suprotnosti sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine te bi, shodno tome, implementacija rezultata izbora bila "apsolutno nedopustiv napad na cjelokupni ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine".

- Svjesni ozbiljnosti situacije i možebitnih posljedica po konstitutivni status hrvatskog naroda, apeliramo na sve legitimne predstavnike hrvatskog naroda da ne kalkuliraju kada je u pitanju konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda. Od legitimnih hrvatskih predstavnika zahtijevamo da ulože maksimalne napore da se ovo pitanje u što skorijem roku riješi jer je apsolutno neprihvatljivo da se izborna volja hrvatskog naroda pregazi treći put, pogotovo kada je Ustavni sud nedvosmisleno odredio da je takav čin neustavan i protuzakonit - poručili su iz HSPF-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.