MANDATI

Državni ministri bit će istovremeno i poslanici

S obzirom na specifičnost situacije, zakon im omogućava da zadrže poslaničke mandate i obavljaju sadašnje funkcije

S. DEGIRMENDŽIĆ

10.10.2018

Ovogodišnji opći izbori u BiH, osim po brojnim nepravilnostima, ostat će zabilježeni i po tome što se na njima kandidirao skoro cjelokupni aktuelni saziv Vijeća ministara BiH.

Od devet ministara i predsjedavajućeg, koji su i dalje na tim pozicijama, kandidiralo se njih čak osam! Svi su bili kandidati za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Izabrana dužnost  

To su Dragan Mektić, ministar sigurnosti, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacija, Marina Pendeš, ministrica odbrane, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, i Josip Grubeša, ministar pravde.

Velika je vjerovatnoća da bi najmanje njih pet, uključujući i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, moglo dobiti poslaničke mandate. Izborni zakon BiH inače propisuje da jedna osoba može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako tim zakonom nije drugačije regulirano.

No, prvi put u poslijeratnoj BiH, ako aktuelni ministri dobiju mandate, oni će biti ujedno i poslanici. Kako je za „Avaz“ potvrdila Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH, ovakve je situacije zakon i predvidio.

- Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija s vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu. Znači, oni, ako bi dobili mandat, mogu obavljati i posao ministra dok ne bude imenovan novi saziv Vijeća ministara – pojasnila je Pirić, dodajući da je ova odredba uvrštena u zakon upravo da bi mogla funkcionirati država.

 Dvostruki posao 

S obzirom na sporost formiranja vlasti u BiH, neizvjesno je koliko će pojedini državni ministri ujedno biti i poslanici. Bit će zanimljivo pratiti kako će jedne te iste osobe donositi neke prijedloge u Vijeću ministara, a onda će se o tome ponovo izjašnjavati kao poslanici u Predstavničkom domu. Još će zanimljivije biti pratiti kako će i koliko naplatiti taj dvostruki posao.

 Ko se nije kandirao

Od desetočlanog saziva državne vlade, na proteklim izborima jedino nisu bili kandidirani Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice, i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora.

S obzirom na to da nisu bili kandidati, vjerovatno su ih stranke planirale ponovo postaviti na funkcije u izvršnoj vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.