BOSANSKI BROD Predsjednik RS nakon nesreće

Dodik: Situacija u Rafineriji pod kontrolom, utvrditi uzroke incidenta

Djelovat ćemo kao jedinstven tim da bi se utvrdili uzroci ovog incidenta i zajedno s rukovodstvom Rafinerije uputili u sanaciju štete

Fena
10.10.2018 16:32

Dodik: Izvršiti sve potrebne ekspertize

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da je situacija pod kontrolom u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu te da se radi na utvrđivanju uzroka sinoćnjeg požara i eksplozije u jednom od postrojenja.

Uprava tog preduzeća prenijela je Dodiku da će biti poduzete sve neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta, a, kako je kazao, značajan dio Rafinerije već radi.

- Djelovat ćemo kao jedinstven tim da bi se utvrdili uzroci ovog incidenta i zajedno s rukovodstvom Rafinerije uputili u sanaciju štete - rekao je Dodik novinarima i ponovo pohvalio radnike da su pravovremenom reakcijom spriječili veću katastrofu.

Generalni direktor Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Andrej Neverov je, nakon sastanka s Ddikom, rekao da su sve službe reagirale adekvatno nakon što se sinoć na postrojenju hidrokrekinga dogodio požar koji je lokaliziran i ugašen.

- Izvršit ćemo sve potrebne ekspertize i vještačenja da bi se utvrdili razlozi ovog incidenta i ustanoviti nastalu štetu - dodao je Neverov.

Sinoć oko 21.30 sati došlo je do jake eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, u kojoj je jedan radnik poginuo, a devetorica su povrijeđena.

U toku je vršenje uviđaja kojim rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Na mjestu havarije su i nadležni inspektori.

NA VRH