ZASJEDANJA

Damir Arnaut na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope on je treći izvjestilac iz Bosne i Hercegovine

Arhiv

Fena

10.10.2018

Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koja je održana danas u Strazuru, obavljena je rasprava o uvodnom memorandumu o temi „Garantiranje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)“, čiji je izvjestilac član delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Damir Arnaut.

Na prezentaciji svog uvodnog memoranduma tokom junskog zasjedanja, Arnaut je zagovarao jačanje uloge parlamenata u osiguravanju izvršavanja preporuka CPT-a, nakon čega je Komitet jednoglasno prihvatio njegov prijedlog da se parlamentima država članica Vijeća Evrope uputi zahtjev za dostavljanje informacija o mjerama koje su već poduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a.

Danas su, također, saslušani eksperti u ovoj oblasti, koje je Komitet, također, pozvao na Arnautov prijedlog, i to bivši ombudsmen i član parlamenta Gruzije Džordž Tuguši (George Tugushi) te generalni sekretar Asocijacije za prevenciju torture Barbare Bernat (Bernath).

Arnaut je u izlaganju istakao i razočarenje činjenicom da Bosna i Hercegovina još nije provela proceduru predlaganja novog kandidata ispred Bosne i Hercegovine za mjesto u CPT-u koje pripada našoj zemlji, a koje je upražnjeno još od decembra prošle godine.

Arnaut je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope tek treći izvjestilac iz Bosne i Hercegovine u više od 16 godina, koliko je naša zemlja članica Vijeća Evrope.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.