IZBORI 2018. Premijer Hrvatske oštro odgovorio novoizabranom članu Predsjedništva BiH

Plenković: Komšić ne poznaje sadržaj sporazuma o granici

Hrvatska će graditi Pelješki most

HRT
10.10.2018 20:40

Foto: Screenshot

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije odgovorio je Željku Komšiću na njegovu oštru retoriku prema susjednoj Hrvatskoj. Plenković je istakao da će Hrvatska graditi Pelješki most i da Komšić ne pozanje sadržaj sporazuma o granici.

- To što je Komšić govorio o tome iznad čijeg se mora gradi Pelješki most, pokazuje temeljno nepoznavanje sadržaja sporazuma o granici kojeg su potpisali predsjednici Tuđman i Izetbegović 1999. godine. Taj se sporazum privremeno primjenjuje. Nema nikakve dileme da je Hrvatska odlučila izgraditi Pelješki most, to je naš strateški projekt. Most će se izgraditi i realizirati, teritorijalno povezati jug Hrvatske s ostatkom države nakon 300 godina. Evropska komisija je ozbiljna institucija. Nema adrese s kojom nisam osobno razgovarao o tome da 357 miliona eura nepovratnih sredstava Hrvatska dobije za izgradnju Pelješkog mosta - naglasio je Plenković za HRT.

- Što se tiče saradnje s Komšićem, koji je izabran u sredinama gdje je Hrvata jako malo, njega su izabrali Bošnjaci u BiH i smatram da je to zlorabljenje duha i ciljeva dejtonskog sporazuma. Smisao i Federacije BiH i uopće dogovora dejtonsko-pariškog je bilo da u predsjedništvu budu tri člana predsjedništva. Ne zato da bi jedan narod birao dva u Federaciji BiH, to jest u jednoj izbornoj jedinici, nego da i Hrvati i Bošnjaci imaju svog politički legitimnog člana predsjedništva. I to je poruka koja se sada događa treći puta. Smatramo da to nije dobro. Razgovarat ćemo s BiH, ali svakako smo jako zabrinuti da se uopće dovodi u ovakvu situaciju temeljem jednog orkestriranog glasovanja koje nije dobro ni za položaj Hrvata u BiH, a ni za cijelu zemlju - rekao je Plenković za HRT.

NA VRH