IZBORI 2018. Saopćenje za javnost

SDP BiH: Bećirović je pokraden, tražimo smjene čelnika OIK-a u Centru i Novom Gradu

Elvir Resić, predsjednik OIK-a u Novom Gradu, jučer nije blagovremeno obavijestio političke subjekte da će se, prema nalogu CIK-a, vršiti ponovno brojanje

Avaz.ba
11.10.2018 13:18

Iz SDP-a BiH danas su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem tvrde da je više nego evidentno da je izborni proces u Bosni i Hercegovini duboko kompromitiran i ozbiljno doveden u pitanje, a posebno se to odnosi na pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Sada je i više nego evidentno da je izborni proces u Bosni i Hercegovini duboko kompromitiran i ozbiljno doveden u pitanje, posebno kada je u pitanju izborna utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Prema posljednjim informacijama, na samo jednom biračkom mjestu 133-A-132, u sarajevskoj općini Novi Grad, kandidatu SDA Šefiku Džaferoviću upisano 59 glasova više nego što je stvarno dobio. Ako se ima u vidu da u FBiH ima 3.276 biračkih mjesta, onda se mogu razumjeti ogromne razmjere potencijalne krađe i postizbornih mahinacija.

Dokaz izborne prevare na samo jednom mjestu govori o opravdanosti zahtjeva SDP-a BiH da se izvrši ponovno brojanje glasova, prije svega za Predsjedništvo BiH, jer je sada i više nego jasno i dokazano da je kandidat SDP-a Denis Bećirović brutalno pokraden i da je kandidat SDA Šefik Džaferović zapravo izgubio na ovim izborima.

Zbog svega onoga što se jučer dešavalo u Sarajevu u općinskim izbornim komisijama, a posebno u općinama Novi Grad i Centar, tražimo hitnu smjenu i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika OIK-a ove dvije općine.

Elvir Resić, predsjednik OIK-a u Novom Gradu, jučer nije blagovremeno obavijestio političke subjekte da će se, prema nalogu CIK-a, vršiti ponovno brojanje na više desetina biračkih mjesta. Nakon što smo nezvanično dobili informaciju o ponovnom prebrojavanju, poslali smo posmatrače kojima Resić nekoliko sati nije dozvoljavao da uđu u prostorije općine.

Ukoliko imamo u vidu da je Resić dugogodišnji SDA poslušnik, bivši savjetnik načelnika Semira Efendića i bivši direktor TVSA koji je u potpunosti srozao javni medij i pretvorio ga u stranački servis, jasno je da osoba poput njega nikako ne može voditi izborni proces ni u mjesnoj zajednici, a pogotovo ne u općini s najvećim brojem stanovnika i birača u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Oglasi

NA VRH