IZBORI 2018.

Nezavisni blok: Ovo je anarhija, tražimo ponovno brojanje glasova

Dok svi svjetski mediji bruje o neregularnosti izbora, Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH, potvrđuje da je pola miliona glasačkih listića nevažećih

Ilustracija

Avaz.ba

11.10.2018

Nezavisni blok izdao je saopćenje u kojem su naveli da su izbori održani u nedjelju pokradeni.

Istaknuto je da traže ponovno brojanje glasačkih listića.

- Problemi su se pojavili i prije izbora, kada se "slučajno" pojavio višak listića, pa je CIK BiH prebacio odgovornost na štampariju, a štamparija na CiK BiH. Isti problem se pojavio i na sam dan izbora, jer je u Banjoj Luci, ali i drugim općinama u RS bio "višak" listića za člana Predsjedništva BiH i predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.

Dok svi svjetski mediji bruje o neregularnosti izbora, Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH, potvrđuje da je pola miliona glasačkih listića nevažećih, ali ne zna kako da objasni ovaj fenomen "praznih glasačkih listića".

Petrić je odmah trebao riješiti aferu sa štamparijom "Atlantis" iz Banje Luke da se ne bi pojavljivale ove sumnje koje sada imamo, a to je da su izbori pokradeni i da su iz glasačkih kutija izvađeni popunjeni glasački listići, a ubačeni prazni, naravno, u korist izbornih pobjednika.

I dijaspora iz Republike Srpske pokrenula je online peticiju u kojoj tvrde da su posmatrači udaljeni s birališta te da su pri prebrojavanju ostali samo predstavnici vladajuće stranke.

Posebno problematične regije su Bijeljina, Zvornik i još nekoliko općina iz istočne Bosne iz kojih nikakvi izvještaji nisu stizali u centrale stranaka do ponoći.

Još primamo i žalbe građana Federacije BiH. Ovo je takva anarhija, bezvlašće i kolaps demokratije da je najmanje šta možemo tražiti za sada ponovno brojanje glasova, a vjerovatno i poništavanje izbora - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.