IZBORI 2018. Prekršene odredbe Izbornog zakona

Centralna izborna komisija BiH donijela odluke o novčanim kaznama za pojedine političke subjekte

Protiv odluka se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke

Avaz.ba

Foto: Ilustracija / Arhiv


Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluke kojima su novčano kažnjeni pojedini politički subjekti i kandidati s proteklih općih izbora. 

Utvrđeno je da je politički subjekt Srpska demokratska stranka za Narodnu skupštinu Republike Srpske odgovorna što je Nebojša Vukanović, kandidat ovog političkog subjekta za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dana 28. septembra 2018. godine na Radiju Gacko koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, i dana 29. septembra 2018. godine na predizbornoj tribini Saveza za pobjedu u Trebinju koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH.

Zbog toga mu je, na osnovu odredbe člana 6.7 tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka j) Izbornog zakona BiH, izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 4.000 KM koje će snositi solidarno članice koalicije (Srpska demokratska stranka, Srpska radikalna stranka Republike Srpske i Srpska radikalna stranka dr Vosjislav Šešelj). 

Također je utvrđeno da je Nebojša Vukanović na istom mjestu i u istom vremenu poticao na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH te koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, pa mu je, u skladu s članom 6.7 stav (1) tačka 1) i člana 19.9 stav (4) Izbornog zakona BiH, izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 6.000 KM. 

Utvrđeno je da je politički subjekt SDS - LISTA (SDS-NDP-NS-SRS) odgovoran što je Dragan Mektić, kandidat ovog političkog subjekta za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, dana 1. oktobra 2018. godine na centralnoj tribini Saveza za pobjedu u Gradišci koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu je, na osnovu odredbe člana 6.7 tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka j) Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 4.000 KM koje će snositi solidarno članice ove koalicije. 

Utvrđeno je da je Dragan Mektić, kandidat političkog subjekta SDS - LISTA (SDS-NDP-NS-SRS) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na istom mjestu i u istom vremenu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, pa mu je, u skladu s članom 6.7 stav (1) tačka 1) i člana 19.9 stav (4) Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM. 

Utvrđeno je da je politička stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD odgovoran što je Slavko Mitrović, savjetnik Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, dana 4. oktobra 2018. godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH. Zbog toga joj je, na osnovu odredbe člana 6.7 tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (2) istog zakona, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM. 

Odluke o izricanju kazni nisu pravomoćne. Protiv odluka se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

 

Više o temi Centralna izborna komisija

IZBORI 2018
Danas počela predizborna kampanja u BiH
NA VRH

Podijeli članak na