IZBORI 2018.

Ako je bilo krađe, zna se šta treba - međunarodna arbitraža i zahtjev za poništenje izbora

Bilo je indikacija da je bilo nepravilnosti i neregularnosti izbora

Osmančević: Stranke trebaju analizirati činjenice i priložiti dokaze

Piše: E. Ma.

11.10.2018

Prof. dr. Enes Osmančević komentirao je za naš portal postizbornu atmosferu u BiH u kojoj dominiraju sve jače optužbe stranaka i građana na krađu glasova i malverzacije tokom izbornog procesa.

- Ako je bilo izborne krađe, zna se kako te stvari dalje idu. Traženje međunarodne arbitraže i jednostavno zahtjev za poništenje izbora. Bilo je indikacija da je bilo nepravilnosti i neregularnosti izbora kroz masovno povlačenje članova općinskih izbornih komisija, zatim kroz kružno glasanje, tzv. bugarski voz, o tome su izvještavali mediji i političke stranke i, naravno, imali ste slučajeve poput ovih u Tuzli, gdje su glasački listići sljedećeg dana završili na ulici nakon izbora, gdje su prevoženi privatnim automobilima i po kućama, što se, nažalost, ne dešava prvi put. Ta je stvar već viđena u Tuzli na jednom od prethodnih izbora i to su stvari koje trebaju političke stranke da analiziraju, da utvrde činjenice, da prilože neke dokaze i da u pravnom postupku osporavaju rezultate izbora ako smatraju da je bilo izborne krađe - smatra Osmančević.

Istakao je da narod mora znati svoja prava.

- Ako imaju dokaz da njihov glas nije uračunat ili da je pokraden, imaju pravo ukazati na to. Naši birači moraju više pažnje posvetiti svojoj političkoj edukaciji i obrazovanju da bi mogli aktivno sudjelovati kao aktivni akteri političkih procesa, jednostavno s jednim višim nivoom znanja, višim nivoom kritičke svijesti i s jednim aktivnijim zastupanjem svojih stavova i interesa u ukupnoj političkoj komunikaciji i aktivnosti u BiH - kazao je Osmančević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.