NOVOSTI

Cigarete poskupljuju iako je Upravni odbor UIO predložio moratorij na povećanje akciza

Akciza treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM

Kovačević: Prikupili mišljenje 11 institucija. Arhiv

A. Nu.

11.10.2018

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na današnjoj sjednici u Mostaru usvojio je odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu. To znači da od 1. januara ponovo poskupljuju cigarete.  

Ovakva odluka donesena je iako je isti Upravni odbor UIO u maju usvojio informaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojem je predloženo uvođenje moratorija na daljnje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine, što bi trebalo spriječiti periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

Iako se očekivalo da će prijedlog za moratorij ići u daljnju proceduru prema Vijeću ministara BiH, to se nije desilo. Ratko Kovačević, portparol UIO, pojasnio je za „Avaz“ da Uprava za indirektno oporezivanje prikuplja mišljenja od 11 institucija, navodeći da je to određeno zakonom.

- Mi smo bili zaduženi da se provede kompletna procedura, da se izvrši proces konsultacija, što je urađeno za mjesec. Jer Zakon je takav da se moraju prikupiti mišljenja, naprimjer, od Ureda za zakonodavstvo, od Direkcije za evropske integracije, Ministarstva finansija itd. Čim mišljenja budu prikupljena, cijeli paket će biti poslan Upravnom odboru i proslijeđen Vijeću ministara BiH - kazao je Kovačević.

Inače, prema odluci usvojenoj danas, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna akciza iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM, saopćeno je ranije iz UO UIO.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje, specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.