IZBORI 2018.

Zaharova: Ministarstvo vanjskih poslova Rusije pozdravilo rad Centralne izborne komisije

Otvoreni smo, dodala je, za uzajamno korisni dijalog s našim partnerima u Bosni i Hercegovini u političkim, investicionim, ekonomskim i kulturnim aspektima

Arhiv

Fena

11.10.2018

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije danas je pozdravilo rad Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, koja je, kako ističe, ove izbore organizirala u skladu s demokratskim standardima. Ovo ministarstvo izražava zadovoljstvo što su izbori održani u mirnoj atmosferi. 

- Iskreno se nadamo da će novi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti biti uskoro formirani na svim nivoima, i u RS i u Federaciji Bosne i Hercegovine i njenim kantonima, kao i na državnom nivou, a u interesu pozitivnog procesa stabilizacije i socijalne i ekonomske stabilnosti regiona - izjavila je Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova.   

U saopćenju ovog ministarstva se potvrđuje osnovna namjera Ruske Federacije da pomogne u potpunoj implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine (Dejtonski sporazum), poštivanju nadležnosti dva entiteta uspostavljena tim sporazumom i jednakih prava sva tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba.

- Napominjemo da je visok standard organizacije samih izbora još jednom potvrdio potrebu za ukidanjem Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, o čemu je i Rusija u više navrata govorila, zalažemo se za odgovornost da se država prepusti narodu u BiH - rekla je Zaharova.   

Otvoreni smo, dodala je, za uzajamno korisni dijalog s našim partnerima u Bosni i Hercegovini u političkim, investicionim, ekonomskim i kulturnim aspektima.

- Mi smo, također, uvjereni da će daljnji razvoj odnosa Rusije s Bosnom i Hercegovinom i njenim entitetima omogućiti poboljšanje životnog standarda u obje zemlje, da će doći do unapređenja kulturološke i međureligijske saradnje, da će se unaprijediti mir i sigurnost na Balkanu - zaključila je Zaharova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.