IZBORI 2018. Ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine

Lazović: Praksa pokazuje da jedino građani izlaskom na ulice mogu uozbiljiti vlast i mijenjati stanje u državi

Ne vjerujem da kod nas postoji kritička masa koja je spremna izaći na ulice i tražiti promjenu stanja

E. Ma.
11.10.2018 19:53

Lazović: Pola miliona nevažećih listića je znak da nešto nije uredu

Pola miliona nevažećih listića je znak da nešto nije uredu, kazao je za Avaz.ba Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

Dodaje da treba sačekati konačne rezultate, ali, kako kaže, u svakom slučaju, ogroman broj nevažećih listića pravi razne kombinacije i kod pobjednika, a naročito kod onih stranaka koje nisu zadovoljne rezultatima izbora.

- Centralna izborna komisija bi trebala na najozbiljniji mogući način utvrditi je li bilo nepravilnosti u toku glasanja, lažiranja, jesu li se neki birački odbori nečasno postupili i kreirali rezultate olovkom, a ne voljom glasača. Također, i međunarodna zajednica trebala bi upozoriti da ovoliki broj nevažećih listića nije u skladu s principima i praksom demokratskih izbora - rekao je Lazović, ali i izrazio sumnju da će se nešto promijeniti jer su i ranije u BiH ukazivali na izborne krađe pa se ništa nije desilo.

Nažalost, naše javno mnijenje je inertno, tvrdi Lazović.

- Naši građani nisu navikli da putem javnih protesta, izlaskom na ulice, mijenjaju stanje u državi. Praksa pokazuje da jedino građani izlaskom na ulice mogu uozbiljiti vlast i mijenjati stanje u državi. Naši građani nisu ni bili zainteresirani da izađu na izbore, procent od 53 posto je mali za državu kakva je BiH. Postojeće nacionalne stranke imaju stalno biračko tijelo koje je disciplinirano i izlazi na izbore, a ovo komforno građansko glasačko tijelo zadovoljava se kritikom. Ne vjerujem da kod nas postoji kritička masa koja je spremna izaći na ulice i tražiti promjenu stanja, čak i zakona koji bi doveli do toga da se u BiH izborima rješavaju stvari na način da se poštuje volja građana, a ne da se manipulira i krade tokom izbornog procesa - rekao je Lazović.

NA VRH