IZBORI 2018.

Dizdarević: Ako je tačno da postoji tolika krađa, cijeli izbori su u pitanju

Takve stvari se ne smiju desiti u izbornoj politici, apsolutno to ne dolazi u obzir, jer te stvari remete normalna očekivanja građana

Dizdarević: Nemoralno je da se događaju takve stvari

A. Nu.

11.10.2018

Univerzitetski profesor Ismet Dizdarević u izjavi za „Avaz“ komentirao je izbornu krađu.  

- Ako se dešavaju takve stvari, onda nešto nije uredu. Istovremeno se barem komentira da je to bio veliki broj nevažećih glasova. Ako je to tačno, sigurno da to nije pogodno za izbore uopće. Nemoralno je da se dešavaju takve stvari. Ali čovjek ne može da utvrdi koliko je to tačno, istinito, jer su podaci koje mi dobivamo preko medija kontradiktorni. Ali, ako je tačno to sve, onda dolaze u pitanje izbori – kaže psiholog Dizdarević.

Navodi da, s obzirom upravo na mimoilaženja i kontrapodatke, treba iznaći rješenje.

- Takve stvari se ne smiju desiti u izbornoj politici, apsolutno to ne dolazi u obzir, jer te stvari remete normalna očekivanja građana. Ako je neko uspješniji, pa, eto, neka dobije izbore, ali da se ide nekim drugim putem koji nije izborni, to nije ispravno – navodi Dizdarević.

Ističe da građani očekuju poštene izbore.

- Centralna izborna komisija će se, vjerovatno, izjasniti na svoj način. No, za sve ovo postoje sudski organi i tužilaštva koji trebaju da utvrde šta se desilo. Ako je sve kao što se navodi tačno, ona se sudski to treba riješiti. Oni su jedini odgovorni da ispitaju nepravilnosti i dovedu sve ovo do stepena tačnosti i pouzdanosti, da građani konačno znaju šta je i kako je. Građani sami tu ne mogu ništa učiniti – ističe Dizdarević.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.