USK

Oko 500 migranata smjestit će se u stambene kontejnere u hali "Bire" u Bihaću

Inicijativu i saglasnost za realizaciju ovog projekta dao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić

Iz hale nekadašnje proizvodnje u "Biri". ARHIV

F.Č.

12.10.2018

Oko 500 migranata bi naredne sedmice u Bihaću trebalo bi dobiti smještaj dostojan čovjeka, po standardima i propisima koje primjenuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM), saznaje "Avaz".

Time bi se, makar za određeni broj ovih nevoljnika koji su se našli u BiH, riješio problem, prije svega, preživljavanja predstojeće zime, koja je "zube" pokazala već prije nekoliko dana, kada su se temperature u ovom dijelu Evrope neuobičajeno rano spustile ispod nultog podioka.

Naime, predviđeno je da o navedenom u ponedjeljak, 15. oktobra, u Bihaću bude potpisan sporazum između zvaničnika IOM-a i kompanije "Bira". Sporazumom bi IOM-u za potrebe smještaja migranata bihaćka "Bira" na raspolaganje ustupila 70.000 metara kvadratnih ograđenog zemljišta. Na zemljištu se nalazi hala veličine cca 30.000 kvadrata. Hala raspolaže velikom menzom, kupatilima i mokrim čvorovima dostatnim za optimalno 500 ljudi.

No, migranti neće biti smješteni u "Birinu" halu, nego u stambene kontejnere koje će IOM, kako saznajemo, za ovu namjenu uvesti iz inozemstva, i pozicionirati unutar hale.

Kako nam je rečeno iz "Bire", inicijativu i saglasnost za ovaj projekt dao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Njegova realizacija počinje odmah po potpisivanju sporazuma početkom naredne sedmice.                    


        

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.