IZBORI 2018.

Švarc-Šiling upozorio na veliki broj nevažećih listića na izborima u BiH

Imamo slučajeve da mnogobrojni posmatrači nisu uopće pušteni na biračka mjesta zbog čega nisu mogli vršiti kontrolu

Švarc-Šiling: Odgovornost je i na međunarodnoj zajednici

Fena

12.10.2018

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) ocijenio je da su dosadašnji rezultati održanih općih izbora u BiH pokazali da je manipulirano s glasovima, upozoravajući na utvrđenih devet posto nevažećih glasačkih listića.

- Stvarni broj tih listića na 3.224 biračka mjesta u Federaciji BiH i 2.225 biračkih mjesta u Republici Srpskoj je mnogo veći. Imamo slučajeve da mnogobrojni posmatrači nisu uopće pušteni na biračka mjesta zbog čega nisu mogli vršiti kontrolu - navodi Švarc-Šiling u izjavi povodom izbora u BiH.

Mišljenja je da su vladajuće partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbile prijedlog za uvođenje elektronskog glasanja na izborima kako bi ostavile dovoljno prostora za izborne manipulacije.

Švarc-Šiling smatra da je međunarodna zajednica u BiH trebala iskoristiti mogućnosti koje su im na raspolaganju kako bi se nametnulo elektronsko brojanje glasova, dodajući da su time sebe učinili odgovornima za apsolutnu nesigurnost i nejasnost rezultata izbora.

Osvrnuo se i na izbor za članove Predsjedništva BiH, ocjenjujući da je ovakav stav birača pozitivan jer je, osim kandidata etničkih partija, pobjedu za hrvatskog člana odnio Željko Komšić, "koji, za razliku od predsjednika HDZ-a i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika, ne zastupa etničko-nacionalnu politiku, nego želi biti predsjednik svih građana BiH".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.