ALARMANTNO Isključenje bi značilo kraj ove kompanije

"Aluminij": Nemamo vremena do petka, Vlada mora odmah reagirati

Apeliramo na zvaničnike FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju njihove najave

Fena
13.10.2018 15:40

Foto: Arhiv

Nakon jučerašnje vanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi "Aluminija" d.d. Mostar, koji su objavili najavu Nezavisnog operatora sistema (NOS) BiH o isključenju "Aluminija" s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, izjasnili su se i pojedini članovi aktuelne Vlade FBiH, najavivši zasjedanje Vlade u petak, saopćeno je iz "Aluminija". 

- "Aluminij" nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za snabdijevanje "Aluminija" električnom energijom, uz nužne garancije za plaćanje - poručio je v. d. direktora "Aluminija" Dražen Pandža.

Iz te kompanije ponovili su kako naglo isključenje "Aluminija" s mreže znači potpunu havariju, ''smrzavanje'' tekućega aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje sigurnosti radnika u proizvodnom procesu.

- Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. U prijevodu, to bi isključenje značilo "Aluminijev" kraj - stoji u saopćenju.

NA VRH