ALARMANTNO

"Aluminij": Nemamo vremena do petka, Vlada mora odmah reagirati

Apeliramo na zvaničnike FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju njihove najave

Arhiv

Fena

13.10.2018

Nakon jučerašnje vanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi "Aluminija" d.d. Mostar, koji su objavili najavu Nezavisnog operatora sistema (NOS) BiH o isključenju "Aluminija" s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, izjasnili su se i pojedini članovi aktuelne Vlade FBiH, najavivši zasjedanje Vlade u petak, saopćeno je iz "Aluminija". 

- "Aluminij" nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za snabdijevanje "Aluminija" električnom energijom, uz nužne garancije za plaćanje - poručio je v. d. direktora "Aluminija" Dražen Pandža.

Iz te kompanije ponovili su kako naglo isključenje "Aluminija" s mreže znači potpunu havariju, ''smrzavanje'' tekućega aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje sigurnosti radnika u proizvodnom procesu.

- Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. U prijevodu, to bi isključenje značilo "Aluminijev" kraj - stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.