POLITIKA

Među zastupnicima koji su osvojili mandat nedostaju tri iz reda srpskog naroda

Prema Ustavu Federacije BiH, najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda mora biti zastupljeno u Predstavničkom domu FBiH

Parlament FBiH: Sastav mora biti u skladu s Ustavom FBiH. Arhiv

S. D.

13.10.2018

Prema još nepotvrđenim rezultatima općih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, poznata su imena većine zastupnika u zakonodavnim tijelima na kantonalnom, entitetskim i državnom nivou.

Međutim, kako saznaje "Avaz", kada je u pitanju Parlament Federacije BiH, do konačnog potvrđivanja izbornih rezultata za taj nivo vlasti, sasvim je izvjesno da će doći do određenih izmjena u odnosu na do sada objavljena imena onih koji su osvojili mandat.

Naime, prema Ustavu Federacije BiH, najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda mora biti zastupljeno u Predstavničkom domu FBiH.

Ukoliko među direktno izabranim zastupnicima nema najmanje četiri izabrana zastupnika iz reda Srba, Hrvata ili Bošnjaka, onda se taj broj nadoknađuje s kompenzacijskih lista stranaka.

S obzirom na to da je i iz spiska do sada objavljenih imena zastupnika vidljivo da je broj Bošnjaka i Hrvata sukladan Ustavu FBiH, jasno je da među tim imenima nema dovoljnog broja Srba u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Prema nepotvrđenim informacijama, među do sada objavljenim imenima, nedostaju tri poslanika iz reda srpskog naroda.

To znači da će neke od 12 stranaka koje su osvojile mandate u ovom domu ostati bez jednog mandata, a neke će dobiti mandat više. U svakom slučaju, Dom će morati biti popunjen s nedostajućim zastupnicima iz reda srpskog naroda, jer tako nalaže Ustav FBiH.


Faksimil Ustava FBiH: Propisan broj zastupnika iz svakog konstitutivnog naroda. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.