HEROINA Spor oko crkve u njenom dvorištu uskoro će dobiti epilog

TRT objavio priču o borbi nane Fate Orlović: Nakon 18 godina bit će saslušana u Strazburu

Ona je bila protjerana iz svoje kuće u toku rata, a kada se 2000. godine vratila, zatekla je pravoslavnu crkvu

Avaz.ba

Foto: Arhiv


Turska televizija TRT World objavila je priču o borbi nane Fate Orlović, koja već godinama čeka da s njenog zemljišta bude uklonjena pravoslavna crkva.

Kako piše ovaj medij, njena pravna borba se bliži kraju. U svom prilogu ova televizija podsjeća da je ona bila protjerana iz Konjević-Polja, koje je 20 kilometara udaljeno od Srebrenice, u kojoj je počinjen genocid. Ubijen joj je i suprug, a njeno šestero djece je emigriralo.

Kada se 2000. vratila u selo, pronašla je crkvu na svojoj zemlji. Otad vodi bitku s vlastima u RS. Nakon 18 godina će biti saslušana pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

- Želim da se ukloni što prije s moje zemlje i očiste prostor te plate kompenzaciju za sve ove godine - kazala je nana Fata.

Sveštenik Borislav Todić je rekao da su dobili dozvolu tadašnjeg načelnika i da je izgrađena 1997. godine. TRT ističe kako je ironično da se zemlja koristi samo jednom godišnje. Nanu Fatu su odbili više puta i nikada joj nisu platili odštetu.

- Ne zanima me sudska presuda ili tužba, znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci. Ovo je posljednji poziv da je uklone - poručila je Fata.

NA VRH

Podijeli članak na