LUKSEMBURG

BiH ima evropsku perspektivu kao jedna, jedinstvena i suverena država

Nakon izbora 7. oktobra te na temelju zaključaka iz juna ove godine, FAC očekuje da se svi lideri angažiraju u konstruktivnom dijalogu i vlast formira na svim nivoima, a u interesu svih građana

Arhiv

S. N.

15.10.2018

Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije (FAC) usvojilo je zaključke koji se tiču Bosne i Hercegovine. 

U njima se ističe "jednodušno opredjeljenje da BiH ima evropsku perspektivu kao jedna, jedinstvena i suverena država".

- Nakon izbora 7. oktobra te na temelju zaključaka iz juna ove godine, FAC očekuje da se svi lideri angažiraju u konstruktivnom dijalogu i vlast formira na svim nivoima, a u interesu svih građana. Ponavljamo da očekujemo da prioritet vlasti u BiH budu reforme koje su potrebne da bi država napredovala na put k EU te osiguraju učinkovitu provedbu Reformske agende u cijelosti - navedeno je odmah na početku zaključaka. 

FAC je potvrdio i izvršni mandat EUFOR-a. 

Navedeno je da je prisustvo trupa EU u BiH neophodno zbog sigurnog okruženja, izgradnje institucija naše države i obuke pripadnika vojnih i sigurnosnih institucija. Dodaje se i da će se okončati dijelovi mandata EUFOR-a koji više nisu relevantni.

Bh. vlasti pozvane su i da ubrzaju aktivnosti na eliminiranja viška naoružanja i municije te deminiranja. Obećana je pomoć EU i međunarodne zajednice u cjelini u tom poslu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.