BIH

Općina Usora proglasila Željka Komšića nepoželjnom osobom

Nakratko su se osvrnuli na izjavu novoizabranog člana Predsjedništva kako je on predsjednik svih onih Hrvata koji nisu glasali za njega

Arhiv

Avaz.ba

15.10.2018

Izborom Željka Komšića na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno bošnjačkim glasovima grubo je narušeno "natkrovljujuće načelo Ustava BiH" o konstitutivnosti tri naroda koja podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda, navodi se u otvorenom pismu načelnika općine Usora Zvonimira Anđelića.

Kako stoji u pismu, time je izigrana i uzurpirana izborna volja hrvatskog naroda u Federaciji BiH od najbrojnijeg bošnjačkog naroda i dovedeno je u pitanje povjerenje hrvatskog naroda u demokratske strukture i institucije u ovoj složenoj dejtonskoj ustavno-pravnoj strukturi Bosne i Hercegovine. 

- U općini Usora hrvatski narod je zastupljen s više od 90 posto od ukupnog broja stanovnika, na nedavno održanim općim izborima od ukupnog broja izašlih birača kandidat HNS-a Dragan Čović dobio je podršku 74 posto od ukupnog broja na izbore izašlih glasača, što je više od 82 posto hrvatskog biračkog tijela u općini Usora - navodi se u pismu.

Nakratko su se osvrnuli na izjavu Željka Komšića kako je on predsjednik svih onih Hrvata koji nisu glasali za njega, koju, kako kažu, smatraju uvredljivim i licemjernim izrugivanjem načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Bosna i Hercegovina nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i ostalih građana. 

Na kraju, zbog svega navedenog, novi član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda proglašen je nepoželjnom osobom na području općine Usora jer ga, kako navode, ne smatraju svojim legitimno izabranim predsjednikom.

- Zbog navedenog načina izbora smatramo da su u Predsjedništvo BiH izabrana dva bošnjačka člana i, budući da se tako Željko Komšić osobno stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, ovim mu poručujemo da u svom budućem političkom djelovanju, kada bude zastupao građane Bosne i Hercegovine, zaobiđe područje općine Usora, gdje većinski žive Hrvati, jer ga ne smatramo svojim legitimno izabranim predsjednikom, tako da je Željko Komšić persona non grata na području općine Usora - zaključuje se u pismu.                                                                                                                  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.