IZBORI 2018.

SBB zahtijeva ponovno i nadzirano brojanje ili poništavanje izbornih rezultata

Iz ove stranke insistiraju da CIK hitno javnosti predoči imena i sankcionira odgovorne za zamjenu ogromnog broja članova biračkih odbora članovima SDA dan prije održavanja izbora

ARHIV

Pres-centar SBB-a

15.10.2018

U vezi s evidentiranim izbornim krađama danas se saopćenjem za javnost oglasio Savez za bolju budućnost BiH. Saopćenje SBB-a prenosimo u cijelosti.

- S obzirom na ogroman broj nesumnjivih dokaza izborne krađe putem nelegalnih biračkih odbora, zamjene i popunjavanja glasačkih listića izvan biračkih mjesta, poništavanja važećih listića i pravljenja pola miliona nevažećih, glasanja desetina hiljada mrtvih te lažno glasanje iz inozemstva, SBB zahtijeva da CIK obavezno naloži ponovno brojanje svih glasačkih listića u glavnom centru za brojanje, uz prisustvo domaćih i stranih posmatrača, shodno članu 5.30 Izbornog zakona BiH.  

Također, SBB zahtijeva od CIK-a da hitno javnosti predoči imena i sankcionira odgovorne za zamjenu ogromnog broja članova biračkih odbora članovima SDA dan prije održavanja izbora. Primjera radi, više od stotinu članova biračkih odbora ispred SBB-a uklonjeno je ili nisu pozvani od lokalnih izbornih komisija. S obzirom na činjenicu da je nekoliko desetina političkih subjekata učestvovalo na izborima, a da su članovi biračkih odbora ispred manjih stranaka ili nezavisnih kandidata gotovo u potpunosti izbačeni iz izbornog procesa, zaključak je potpuno jasan – više od hiljadu članova biračkih odbora je nelegalno zamijenjeno članovima SDA da bi proveli isplaniranu i sistematičnu krađu tokom izbornog dana.

Utvrđivanje istine o izbornim malverzacijama, zaštita biračkog prava i zakonska obaveza CIK-a da osigura fer i poštene izbore može se postići ili reakcijom na režirani izborni haos ili krivičnim gonjenjem pojedinaca u izbornoj administraciji, uključujući krivične prijave protiv članova CIK-a, što će biti sljedeći korak SBB-a. 

Pozivamo CIK, ali i međunarodne posmatračke misije i organizacije da urade sve što je potrebno da BiH ne bi ušla u najdublju postdejtonsku političku krizu nepriznavanjem izbornih rezultata od većine političkih subjekata - navodi se u saopćenju Saveza za bolju budućnost BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.