ZABRINJAVAJUĆE

Građani sve zaduženiji, za 6 mjeseci digli 295 miliona KM

Stručnjaci ukazuju na to da je kreditno zaduživanje rezultat drastično niskih primanja većine radnika

Mnogi vide spas u dizanju kredita kao jedinom rješenju

Piše: A. ČENGIĆ

15.10.2018

Građani u Federaciji BiH u prvih šest mjeseci ove godine digli su novih 295 miliona maraka kredita. U odnosu isti period lani, kreditno zaduživanje veće je za čak 92 miliona KM.  

Šokantan je to podatak koji je objavila Federalna agencija za bankarstvo. Iako se izvještaj odnosi tek za polovinu godine, iz njega se može iščitati kakvo je realno socioekonomsko stanje u kojem žive građani u većem bh. entitetu.

Kako preživjeti

Stručnjaci ukazuju na to da je dizanje kredita rezultat drastično niskih plaća većine radnika. Prosječna potrošačka korpa skoro da je trostruko veća od primanja, a mnogi u dizanju kredita vide jedino rješenje da se preživi.

Potvrđuje to i podatak da su građani najviše pozajmljivali novac za opću potrošnju, čak 39,3 posto ukupnog zaduživanja u prvoj polovini godine. Krediti za kupovinu stanova dostigli su 8,2 posto.

Sarajka Z. M. koju smo zatekli ispred jedne banke kazala nam je da trenutno vraća krediti koji je digla kako bi sa porodicom otišla na godišnji odmor.

- Digli smo mali kredit, 3.000 KM. S tim novcem, s mužem i dvoje djece otišla sam na more sedam dana. Ostatak novca potrošila sam na pripremu djece za školu i kupovinu drva za zimu. Svake godine sve je teže, a ovaj kredit vraćat ću još devet mjeseci – rekla nam je ona.

Ništa bolje nisu pozicionirane ni pravne osobe, odnosno privatne firme i državne kompanije koje su dizale kredite.

- Krediti, strukturi ukupne aktive, zabilježili su rast u odnosu na kraj prethodne godine u iznosu od 620 miliona KM. Krediti odobreni privatnim preduzećima ostvarili su rast u iznosu od 217 miliona KM, tako da su u prvih šest mjeseci dostigli iznos od 6,5 milijardi KM – navodi se u izvještaju Agencije.

Na pitanje uzroka ovako katastrofalnog stanja u ovom sektoru, u izvještaju je dat i odgovor.

- Iz podataka se može zaključiti da kreditni portfolio pravnih osoba ima lošiji kvalitet od sektora stanovništva, posebno pokazatelj učešća klasificiranih kredita, što je rezultat stanja u realnom sektoru, odnosno u privredi i ukupnoj ekonomiji u BiH - ističe se u izvještaju.

Bilansna suma

Agencija podsjeća i da je javni dug u Federaciji BiH još 2015. dostigao 12 milijardi maraka i da od tada kontinuirano raste.

Također se navodi i podatak da bilansna suma bankarskog sektora na kraju prve polovine ove godine iznosi 22,4 milijarde KM i da je za četiri posto, odnosno za 919 miliona KM, veća nego na kraju 2017.

Prosječna zaduženost građanina FBiH 

2011. godine 1.746 KM

2012. godine 1.771 KM

2013. godine 1.844 KM

2014. godine 1.941 KM

2015. godine 2.034 KM

2016. godine 2.159 KM

2017. godine 2.247 KM

quote
<span style="background-color: initial;">Depoziti vladinih institucija zabilježili su rast od 102 miliona KM ili sedam posto i 30. juna iznosili su 1,6 milijardi KM&nbsp;</span>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.