IZBORI 2018.

Čović: Neće se nikad više dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom

Naš ključni zadatak je da vodimo razgovore rasterećeni bilo kakve pozicije u vlasti

Čović: Bošnjačke stranke su napravile grešku prema Hrvatima

Avaz.ba

15.10.2018

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, rekao je kako je nemoguće implementirati rezultate izbora sve dok se ne izmijeni Izborni zakon BiH.

- Danas nismo pravili analitiku o tome kako implementirati rezultate izbora. Iskreno, zabrinjava nas sporost. Naš ključni zadatak je da vodimo razgovore rasterećeni bilo kakve pozicije u vlasti - kazao je Čović.

Potcrtao je da je HDZ imao najbolji izborni rezultat u posljednjih 18 godina, ali i da su bošnjačke stranke koje imaju poseban projekt biranja članova Predsjedništva BiH napravile grešku prema Hrvatima.

Nastojat će da se komunikacija koju imaju političkim predstavnicima Bošnjaka i Srba u BiH, ali i sa Hrvatskom voditi ka tome da se nikada više ne ponovi da u vlast budu izabrani nelegitimni predstavnici Hrvata.

Kazao je da se više nikada neće dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom narodu na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

- Rekao sam da se to više nikada neće dogoditi. Nadam se da imamo dovoljno elemenata da to zaštitimo - kazao je Čović.

Upitan šta će raditi ukoliko HDZ ne pronađe partnere za izmjene Izbornog zakona BiH, Čović je odgovorio da imaju odgovornost da u komunikaciji s političkim strankama dođu do najboljeg rješenja u vezi s izmjenom Izbornog zakona BiH.

- Morat ćemo to uraditi kroz institucije, isključivo BiH, naći rješenje za prethodno pitanje kako bismo imali partnere u vođenju evropske budućnosti BiH - rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.