REAKCIJE

Bijedić: U koaliciju bih najradije s građanskim ili lijevo orijentiranim strankama

Samo je na nama da izaberemo s kim ćemo formirati vlast

Arhiv

H.B.

15.10.2018

Na osnovu nepotpunih i preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije (CIK) BiH, relativni pobjednik izbora u Tuzlanskom kantonu je SDP BiH.

To, međutim, ne priječi režimske medije da u SDA traže odgovor na pitanje s kim će ta stranka u koaliciju u najmnogoljudnijem kantonu. I naravno, Bego Gutić, prvi esdeaovac u TK, za režimske medije kaže kako bi najbolja koalicija bila između vodećih stranaka SDA i SDP-a. Baš kao da se ne radi o dvjema po svemu dijametralno suprotnim i nadasve suprotstavljenim političkim partijama.

Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a, u izjavi za Avaz.ba još jednom  naglašava da tu stranku matematičke koalicije, pa i moguća sa SDA, ne zanimaju.

- Ni u kojem slučaju SDP TK neće praviti matematičku, nego programsku koaliciju - istakao je naš sagovornik.

Naglašava da, ukoliko set zakona koje je SDP promovirao u predizbornoj kampanji bude primamljiv nekoj od političkih opcija i ko bude spreman to potpisati sa SDP-om, može biti razmatran kao koalicioni partner.

Na pitanje znači li to da i SDA u konačnici može biti takav partner, Bijedić baš i nije kategoričan kao njegove stranačke kolege posljednjih dana.

- Mi u Tuzlanskom kantonu možemo formirati koaliciju s tri opcije. Samo je na nama u SDP-u da izaberemo s kim ćemo formirati vlast.

Ako bude trebalo, on tvrdi, da će SDP organizirati unutarstranački referendum u Tuzlanskom kantonu, na kojem bi se članstvo izjasnilo hoće li će ulaziti u vlast i s kim ćemo u koaliciji. 

- Ipak, najradije bih da naši koalicioni partneri budu više građanske, odnosno lijevo orijentirane stranke - zaključuje Enver Bijedić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.