SUD BiH Nije se pojavio na suđenju

Zet Bože Ljubića koji je optužen za ratne zločine pobjegao iz BiH

Optužen za zločin protiv čovječnosti na području Konjica

NAP
16.10.2018 09:50

Grbavac: Otišao u Zagreb

Zdenko Grbavac, protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu za zločin protiv čovječnosti na području Konjica, danas se nije pojavio na Sudu BiH, kao ni njegov advokat, gdje je trebalo biti održano ročište o mjerama zabrane za Grbavca, javlja Patria.

Grbavac je zet Bože Ljubića, zastupnika u Saboru Hrvatske i predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Uhapšen je u januaru 2018. godine na graničnom prijelazu prilikom ulaska u BiH.

On je u pritvoru proveo tri mjeseca, a nakon što je Sud BiH prihvatio jamstvo i Grbavac pušten iz pritvora, on je pobjegao u Zagreb, gdje živi od 1993. godine.

Uz Grbavca je optužen i Željko Šimunović da su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od polovine maja 1992. do početka maja 1993. pomagali i počinili progon srpskog stanovništva na području općine Konjic i to ubistvima, mučenjem, nanošenjem velikih patnji fizičke i psihičke prirode.

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, Grbavac i Šimunović su naoružani automatskim oružjem iz kolone izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti u mjestu Bradina.

- Zarobljene civile su odveli u pravcu pravoslavne crkve u Bradini te je Grbavac u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, lično ubio trojicu muškaraca srpske nacionalnosti - saopćeno je iz Tužilaštva BiH 5. aprila.

Šimunoviću Tužilaštvo BiH na teret stavlja i da je sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.

Sud BiH prihvatio je od Grbavca jamstvo koje se sastoji u upisu hipoteke na nekretnine u korist države, a određene su mu mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta.

NA VRH