DUBROVNIK Razgovarano o problemima u pomorskoj sigurnosti

Delegacija GPBiH na regionalnom sastanku o jačanju pomorske saradnje

Direktor Galić je dodao da se bilježi značajan porast broja otkrivenih krivičnih djela u vezi s krijumčarenjem migranata

Avaz.ba
16.10.2018 13:10

Galić, Popović i Halač tokom sastanka

Regionalni sastanak o jačanju pomorske saradnje graničnih policija regiona s izlazom na Jadransko more održava se danas u Dubrovniku u organizaciji Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS Program) Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja oružja vlade SAD.

Uz delegaciju Granične policije BiH, koju čine direktor GPBiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač i koordinator za saradnju sa EXBS Programom Vladimir Popović, na ovom sastanku sudjeluju i predstavnici graničnih policija Republike Hrvatske i Crne Gore.

Na sastanku su učesnici razgovarali o problemima s kojima se suočavaju u pomorskoj sigurnosti na Jadranu, novim trendovima i rutama krijumčarenja.

U svom izlaganju direktor Galić kazao je da BiH bilježi izuzetan porast migracijskog pritiska od posljednjeg kvartala 2017. godine te da je Granična policija BiH u toku ove godine, do 14. oktobra 2018., poduzela mjere prema 17.892 strana državljana iz zemalja visokog migracionog rizika.

- Od navedenog broja 5.061 osoba je ilegalno prešla državnu granicu i iste su prema važećim zakonskim propisima u BiH predate u daljnju nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH, dok je 12.831 osoba spriječena u pokušaju ilegalnog prelaska na teritoriju BiH s teritorije susjednih zemalja, na koju su se i vratile. U strukturi državljanstava dominiraju Pakistan, Sirija, Iran, Afganistan i Irak, što korespondira s najčešćim državljanstvima migranata u području istočnog Mediterana i dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost između zbivanja u tom regionu i zbivanja na Zapadno-balkanskoj migrantskoj ruti – izjavio je direktor Galić.

Dodao je i da se bilježi značaj porast broja otkrivenih krivičnih djela u vezi s krijumčarenjem migranata, a kao primjere izdvojio je nedavno uspješno realizirane operativne akcije "Taurus", "Ox" i "Centar". Također, naglasio je i da GPBiH poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, obavezno kontrolira teretna motorna vozila, a kao značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija naveo je i angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno s policijskim službenicima GPBiH vrše nadzor granice.

Na današnjem sastanku razmatrali su se i budući modaliteti saradnje, naročito u oblasti razmjene informacija i najboljih praksi iz oblasti pomorske sigurnosti na Jadranu. Učesnike sastanka, ispred EXBS programa, pozdravio je regionalni savjetnik EXBS-a za Albaniju i Crnu Goru Kristofer Milam (Christopher).

NA VRH