TALENTI

Najveći je ponos biti dio tima koji kući donosi najsjajnije medalje

Sa svakog natjecanja vraća se s odličjem

E. DŽAFIĆ

17.10.2018

Iza mladog Brezanina Armina Šehića brojni su sportski uspjesi. Ovaj 24-godišnjak reprezentativac je Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, a kući s takmičenja donosi najsjajnije medalje.  

Odbojku je počeo trenirati prije sedam godina, sasvim slučajno, na poziv trenutnog pomoćnog trenera reprezentacije Zikreta Mahmutovića.

Grupna faza  

- Do tada nisam znao mnogo o tom sportu, niti sam za njega bio posebno zainteresiran, Ali, kada sam prvi put sjeo na teren i zaigrao, više nisam ustajao. Za samo godinu treniranja prešao sam u klub Speed, a potom u reprezentaciju BiH, gdje sam nedugo zatim na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj imao priliku da budem uključen u igru i kući smo donijeli zlato. Nema većeg ponosa od toga – govori Šehić, koji je zbog problema s nogom 60-postotni invalid.

Skromno govoreći o svojim iskustvima, navodi da je imao veliku tremu da zaigra s vanserijskim talentima koji se nikad nisu kući vratili bez medalje. Tada se, kako kaže, bilo neophodno nametnuti.

- Na pripremama u Fojnici, kada me selektor vidio, pitao je: „Kakvo je ovo dijete, šta će s nama.“ Ali, kada sam pokazao kako igram, rekao je da ću ostati do kraja u reprezentaciji. Ne volim izgubiti ni na treningu, a kamoli na utakmici. U duši sam pobjednik i veoma me nervira kada izgubim – kaže Šehić.

Kao reprezentativac učestvovao je na Evropskom prvenstvu u sjedećoj odbojci 2015. godine, kada je naš tim osvojio zlato, na Paraolimpijadi u Brazilu, Olimpijadi u Poreču, a posljednje veliko takmičenje bilo je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Holandiji.


Šehić na terenu: Ovaj sport moja je budućnost

- Medalja iz Holandije jedna mi je od najdražih, iako je srebrenog sjaja. Nikad teža, ali nikad draža. Igrao sam grupnu fazu, i dobili smo plasman za Paraolimpijadu u Tokiju – dodaje on.

Traži posao

Armin je i dalje nezaposlen, pa mu je sada glavni cilj naći posao, a kada je reprezentacija u pitanju, već su počele pripreme za Tokio.

- Za mene je odbojka religija, bez nje više ne mogu živjeti, budućnost mi je vezana uz taj sport. A kada je riječ o ostalim životnim ciljevima, najviše bih volio početi raditi, to mi je prioritet – poručuje on.

Podrška ministra Kurića

- U posljednje vrijeme imamo dobre uvjete za pripreme i putovanja na takmičenja. Nikad nismo izostajali za bilo kim. Dobili smo aute, a moram pohvaliti ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo Mirvada Kurića, od kojeg smo dobili novčanu podršku od 100.000 KM – kaže Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.