PROIZVOĐAČI

Kapo: Sajam malih porodičnih firmi u Sarajevu okupit će 40 izlagača

Idealna prilika upoznati se s domaćim firmama

Arhiv

Fena

17.10.2018

Na Sajmu malih porodičnih firmi u organizaciji Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH" narednih dana predstavit će se 40 bh. firmi iz različitih industrijskih oblasti.

Firme su iz prehrambene, tekstilne i građevinske industrije, a bit će zastupljeni organska proizvodnja, proizvodnja nakita, meda, rukotvorine, kozmetika.

Cilj ovog sajma koji će biti održan od danas do 20. oktobra na Trgu oslobođenja–Alija Izetbegović u Sarajevu jeste afirmacija domaće privrede i promocija domaćih proizvoda.

Udruženje, prema riječima predsjednika Admira Kape, nastoji ovim projektom utjecati na svijest građana da kupuju domaće, a to je ujedno dobar način za promociju bh. firmi. Svi proizvodi se na sajmu mogu pronaći i po promotivnim cijenama, što je praksa već više od 10 godina.

- Kada je riječ o osnivanju malih porodičnih firmi, utisak je da to ne ide onim tempom kako bismo mi željeli. Nažalost, ambijent u državi nije povoljan za razvoj samostalnih biznisa i uopće biznisa, pa se ljudi teško usuđuju slobodnije krenuti u takve vidove djelatnosti – kazao je Kapo za Fenu govoreći o trenutnoj situaciji kada je riječ o ponudi i potražnji domaćih proizvoda.

Što se tiče promjene svijesti potrošača kada su domaći proizvodi u pitanju, Kapo smatra da tu ima pomaka.

- Raste to i razvija se, ali da bismo postigli prave rezultate, nekoliko segmenta paralelno treba dobro da funkcionira. Među ostalim, u ponudi treba biti dovoljan broj domaćih proizvoda ne samo u jednom nego u svim tržnim centrima. S druge strane, ono što možemo garantirati jeste da građani za onu cijenu koja je istaknuta za naše proizvode mogu dobiti odgovarajući kvalitet – kazao je Kapo.

Činjenica je, kako je dodao, da su proizvodi s organskim sastojcima koji su na prirodnoj bazi, bez aditiva i konzervansa, često skuplji zato što su kvaliteteniji i zdraviji.

- Nažalost, zbog ekonomske situacije u BiH još se gleda ono što je najjeftinije, ne uzimajući u obzir porijeklo ni kvalitet tog proizvoda. Međutim, ohrabruje da u posljednjih tri do četiri godine tu imamo pomaka, kao i da je veća ponuda domaćih proizvoda po tržnim centrima - dodao je Kapo.

Sajmovi i slične manifestacije idealna su prilika da se građani upoznaju s domaćim firmama i kvalitetom njihovih proizvoda. Osim promocije, naveo je Kapo, širi se i mreža kupaca, što otvara i priliku za proširenje djelatnosti kojima se male firme bave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.