IZBORI 2018.

Karamatić: Komšića su izabrali islamski ekstremisti i dio glasača SDA, Federacija je u krizi

Hrvati, nakon što im je ovo treći put urađeno, više nemaju razlog da još jednom pokušaju spasiti ovakvu BiH

Karamatić: Bilo je samo bitno da Hrvati nemaju predstavnika

Srna

17.10.2018

Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić kaže da su kandidata Demokratske fronte Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali islamski ekstremisti i dio glasača SDA te upozorava da je to uvod u nezapamćenu krizu u BiH.

- Bilo je samo bitno da Hrvati nemaju predstavnika. To je pucanje u temelje BiH. To će dovesti BiH u nezapamćenu krizu. Za Komšića su glasali islamski ekstremisti u BiH koji žele uspostavljanje islamske države. Ima tu dio glasača SDA, ali nisu dominantni, izjavio je Karamatić, koji je i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), za Srnu.

On ističe da su stranke HNS-a i Dragan Čović dobili plebiscitarnu podršku Hrvata na ovim izborima.

- Izbor Željka Komšića treći put, ukoliko pogledate komentare na društvenim mrežama, čisti su glasovi iz mržnje prema Hrvatima - kaže Karamatić.

On navodi da bi donekle bilo razumljivo da su Bošnjaci izabrali kandidata Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borišu Falatara, koji je ponudio novi pristup i politici i BiH.

Karamatić ističe da su bošnjački glasovi, međutim, otišli "čovjeku koji za osam godina u Predsjedništvu nije uradio apsolutno ništa, a za četiri u Parlamentu BiH nije podnio nijednu inicijativu niti prijedlog zakona i čija se predizborna kampanja svodila na to kako ne treba hrvatskom predstavniku dozvoliti da predstavlja Hrvate".

Govoreći o krizi, Karamatić napominje da Komšić, kao ni bilo koji drugi član Predsjedništva, ne može uraditi ništa bez Parlamentarne skupštine BiH.

- U ovom slučaju Komšić se nema kome obratiti. On bi, prema Ustavu, trebalo da se obraća Klubu Hrvata u Parlamentu BiH. Mi ga nećemo primiti ni da bismo ga saslušali - tvrdi Karamatić.

On naglašava da je kriza već nastupila jer ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u Parlamentu BiH.

- Vlast će biti formirana na nivou kantona i u Republici Srpskoj. Federacija i BiH se svakako nalaze u krizi. Hrvati, nakon što im je ovo treći put urađeno, više nemaju razlog da još jednom pokušaju spasiti ovakvu BiH - naglašava Karamatić i dodaje da će se Hrvati braniti postojećim mehanizmima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.