APSURDI

U optužnici za rušenje Aladže nema glavnih nalogodavaca

Iza svega je stajao Krizni štab Foče, ali će Vojislav Maksimović, Velibor Ostojić, Marko Kovač, Miro Stanić i drugi vjerovatno ostati nekažnjeni

Aladža džamija

Al. BAJRAMOVIĆ

17.10.2018

Više od 26 godina trebalo je našem pravosuđu da podigne optužnicu protiv rušitelja fočanske Aladža džamije. Na njoj je samo ime Gorana Mojovića (49), za kojeg je navedeno da je 2. avgusta 1992. uništio vjerski i kulturno-historijski spomenik koji je predstavljao simbol grada. 

Učinio je to s još jednim pripadnikom VRS, koji je kasnije poginuo.

Ratni zločin

Ovaj ratni zločin protiv čovječnosti Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka i podnošenjem više od 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je podignuta u godini kada se završava obnova dragulja osmanske arhitekture.

- Znamo da je to uradio režim koji je tada bio na vlasti i voljeli bismo da se konačno sazna istina. Ohrabreni smo što institucije ove države rade svoj posao - kazao nam je Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa IZ Foča.

Imena izvršilaca, kako saznajemo iz dobro obaviještenih izvora, istražnim organima u Goraždu bila su poznata već nekoliko dana nakon rušenja. Otkrili su ih učesnici prvih razmjena zarobljenika između VRS i ARBiH. Iza svega je stajao Krizni štab Foče, ali će Vojislav Maksimović, Velibor Ostojić, Marko Kovač, Miro Stanić i drugi vjerovatno ostati nekažnjeni zbog čina nad kojim su se zgražavali i građani srpske nacionalnosti.

- Za ovaj zločin nije izdato pismeno naređenje, a pripadnici inžijerijske jedinice su ga odbili, jer su tu odrasli, družili se, smatrali da se to ne treba raditi. Jedan je čak rekao da je u parku u Aladži prvi put poljubio djevojku. Na kraju je pristao Mojović, koji je kao vodnik iz Karlovca došao u Foču, gdje je dobio čin potporučnika i vodio inžinjerijsku jedinicu s dvadesetak ljudi - kaže naš izvor.

Sin poštara Jove

Goran Mojović, sin poštara Jove iz Milatovca kod Ustikoline, i vojnik B. Milošević iz Bratunca, koristili su protutenkovske mine koje su unijeli u džamiju. Kada su mine aktivirane, dijelovi Aladža džamije zasuli su pola grada.

Fragmenti Aladže, zajedno s ostacima tijela ubijenih Bošnjaka, pronađeni su 2004. na obali Drine, u blizini željezničkog mosta, a ubrzo nakon toga prvi poslijeratni fočanski imam Asim ef. Karović predvodio je malu grupu džematlija koja je dovom počela čišćenje njenih temelja.

- Osim pravosudnih institucija, odgovor (na pitanje zašto je džamija srušena) moraju dati i psiholozi, antropolozi i filozofi... Jer, kroz Foču su prolazili ratovi i vojske, Italijani su ukrali ćilim iz Aladža džamije, Musluk džamiju pretvorili u Crkvu svete Barbare, ali niko nije došao do grozne pomisli da iz temelja sruši ne samo islamski sakralni nego i objekt evropskog kulturnog naslijeđa - ističe Karović. 

Mojović u Beogradu osuđen za organizirani kriminal

Goran Mojović penzionisan je u činu kapetana prve klase, obolio od PTSP-a, a trenutno se nalazi na izdržavanju devetogodišnje zatvorske kazne. Hoće li se pojaviti na suđenju u BiH, trebalo bi biti poznato nakon potvrđivanja optužnice.

On je u Beogradu osuđen zbog organiziranja grupe koja je falsificiranjem dokumentacije omogućavala ostvarivanje raznih prava za pripadnike bivše JNA. 

Uništeno više od 620 džamija

 

Prema podacima Vakufske direkcije BiH, tokom agresije na BiH uništeno je više od 620 džamija i 120 mesdžida, ne računajući ostale objekte IZBiH.

- Agresori su se trudili da džamije kao simbol postojanja Bošnjaka totalno unište i da tako unište i jedan od elemenata postojanja Bošnjaka - kazao nam je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.