NABAVKE

Javno preduzeće troši hiljadu rolni toalet-papira dnevno

Obaveza institucija i javnih preduzeća da objavljuju nabavke robe i usluga, osim što omogućava javnosti da prati potrošnju dijela budžetskog novca, otkriva i neke zanimljive nabavke

Bh. institucije jedu 305.000 KM junetine

Piše: M.R.S.

17.10.2018

Obaveza institucija i javnih preduzeća da objavljuju nabavke robe i usluga, osim što omogućava javnosti da prati potrošnju dijela budžetskog novca, otkriva i neke zanimljive nabavke, a proteklih dana bilo ih je nekoliko.

Tako, između ostalog, Služba za zajedničke poslove BiH planira iz budžeta platiti čak 305.000 KM za goveđe i juneće meso, za potrebe prehrane zvaničnika i zaposlenih u državnim institucijama u narednoj godini.

Javno preduzeće „BH Pošta“ objavilo je na Portalu javnih nabavki da nabavlja toalet-papir u vrijednosti od 150.000 KM, odnosno 175.500 KM kada se uračuna PDV, za period od dvije godine.

Kada se uzme u obzir prosječna cijena paketa toalet-papira sa 24 rolne, dolazimo do podatka da se u ovom javnom preduzeću planira trošiti oko 1.000 rolni dnevno u naredne dvije godine. Ovaj iznos veći je od ugovorenog u 2016., kada je i za toalet-papir i za ubruse sklopljen ugovor vrijedan oko 47.600 KM na godišnjem nivou.

Zanimljivo je i da Klinički centar Univerziteta Sarajevo među šest životnih namirnica koje želi nabaviti ubraja kečap.

Za to vrijeme, na obrok u narodnim kuhinjama prijavljene su hiljade ljudi, trećina građana živi na granici siromaštva i mnogi si ne mogu priuštiti ni meso ni sve higijenske potrepštine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.