USPJEH

Leila Agić pobijedila na izborima u Belgiji: Razočarana sam što ljudi u BiH i dalje glasaju za osobe koje blokiraju zemlju

Piše: E. T.

18.10.2018

Leila Agić, mlada 23-godišnjakinja porijeklom iz BiH, na lokalnim izborima u Belgiji koji su održani u nedjelju je ostvarila je veliki uspjeh. Ona je kao kandidatkinja Socijalističke partije uspjela ući u općinsko vijeće Molenbeka, jedne od općina glavnog grada Brisela. 

Politikom se počela baviti još kao 16-godišnjakinja, a tada je radila zajedno s bivšom kandidatkinjom za predsjednicu Francuske Segolene Rojal (Royal).

U razgovoru za "Avaz", otkriva nam kako je sve počelo, kada je odlučila da se počne baviti politikom, ali i razlici demokratije u Belgiji i BiH.

Istaknula je da joj je otac iz Vučkovaca, a majka iz Modriče.

- Roditelji su došli u Belgiju 1994. godine, dok je bio rat BiH. Rođena sam u Belgiji 1995. godine - počinje svoju priču Agić.

Navela je da je pratila i nedavno održane izbore u BiH i naglasila da je razočarana rezultatima.

- Razočarana sam što narodi u Bosni i Hercegovini i dalje glasaju za iste osobe koje blokiraju zemlju više od 20 godina. Problem u BiH je taj što se izbori zasnivaju na etničkoj bazi i što nacionalisti uvijek mogu biti izabrani. Upoznata sam sa skandalima i zloupotrebama koje su se desile tokom izbora - navodi Agić.

Napomenula je da je Belgija politički vrlo slična BiH, s obzirom na sistem koji vlada u obje zemlje.

- Sličan je politički sistem u obje zemlje, a razlika u Belgiji je u jeziku, a u BiH se sve svodi na etničkoj bazi. S toga mogu reći da razumijem sve mlade koji svoju budućnost vide u zemljama EU. Stvaranje budućnosti za mlade ljude u BiH trebala bi biti prva briga političara, a ne nacionalistički konflikti, što samo pogoršava socio-ekonomsku situaciju u zemlji - zaključuje Agić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.