BRISEL

Iz ureda Donalda Tuska za "Avaz": Plenković uvrstio BiH na dnevni red

Podsjećamo, Plenković je jučer kazao da je u BiH nakon izbora izigran duh Dejtona

Al. Ti.

19.10.2018

Politička ofanziva vrha Republike Hrvatske na BiH pojačala se nakon izbora u našoj zemlji, na kojima je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Tako je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer BiH uključio i u raspravu Evropskog vijeća na redovnom samitu u Briselu.

Nisu poznati detalji, a za "Avaz" su iz ureda predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska potvrdili navedenu informaciju.

- Možemo potvrditi da je hrvatski premijer Andrej Plenković informirao ostale šefove država o ishodu izbornog procesa u BiH. To je učinio na kraju sastanka - navedeno je za Avaz.ba iz ureda Donalda Tuska.

Podsjećamo, Plenković je jučer kazao da je u BiH nakon izbora izigran duh Dejtona te da je većina učesnika shvatila o čemu se radi nakon njegovog izlaganja.

- Federika Mogerini (Federica Mogherini), predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) i bugarski premijer Bojko Borisov podržali su moju intervenciju. Zaključeno je da će biti provedena rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je propušteno u ovom izbornom ciklusu - kazao je Plenković.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.