GODIŠNJICE

Trnka: Alija je uspio pomiriti nacionalni i opći interes građana

Izetbegovića pamti i po spremnosti da prije svake odluke konsultira širi krug ljudi

Arhiv

S.K.

19.10.2018

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na šehidskom mezarju Kovači obilježena 15. godišnjica smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Izetbegović je rođen 1925. u Bosanskom Šamcu, a u Sarajevu je diplomirao na Pravnom fakultetu. Zbog političkih opredjeljenja dva puta je zatvaran i osuđivan.

Pokrenuo je formiranje SDA i postao njen prvi predsjednik. Nakon prvih poslijeratnih izbora 1996. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH.

Jedan od bliskih prijatelja Alije Izetbegovića prof. dr. Kasim Trnka danas kaže da je Izetbegovićeva uloga u najosjetljivijim vremenima u povijesti BiH izuzetno značajna.

- On se našao u dvostrukoj ulozi u Predsjedništvu BiH, izabran je iz reda bošnjačkog naroda, ali s druge strane je zastupao interese svih građana i u svojoj političkoj filozofiji uspio je pomiriti te dvije važne stvari - nacionalni interes jednog naroda s općim interesom svih građana u BiH – navodi Trnka.

Ističe i da će Izetbegovića pamtiti i po njegovoj spremnosti da prije svake odluke konsultira veći broj ljudi.

- Za razliku od današnjih političara, Izetbegović je tokom rata, a i nakon njega, morao razmišljati strategijski, a ne dnevnopolitički – ističe Trnka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.