BRISEL

Plenković odgovorio: Zvizdić vrlo dobro zna da je jedan narod birao drugom člana Predsjedništva BiH

Arhiv

Avaz.ba

19.10.2018

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je u Briselu odgovorio na poruku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Podsjećamo, Zvizdić je ranije kazao da se Plenković ponaša kao da je premijer BiH te da ne treba zloupotrebljavati članstvo u EU.

Plenković je kazao da Hrvatska ima odgovornost prema Hrvatima koji žive van RH.

- S obzirom na to da je Hrvatska potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi smo zainteresirani da se provodi i 23 godine od njegovog potpisivanja upravo onako kako je zamišljen. Zvizdić, s kojim ja imam dobre odnose, dobro zna kako je RH, posebno nakon što sam postao predsjednik Vlade, pomagala i jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu BiH prema EU, a to činimo i dalje - rekao je Plenković.

Posebno je poručio Zvizdiću da ''dobro zna da je jedan narod u FBiH glasovima svojih pripadnika birao drugom narodu njihovog člana Predsjedništva BiH''.

- Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se dogodilo, a to je za RH ozbiljno pitanje i mi imamo potpuno pravo da ga dižemo na međunarodnim forumima - rekao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.