BH. BLAGO

Hram koji krije riznicu s hiljadama vrijednih naslova

Manastir često obilaze grupe turista

Lj. LJUBOJEVIĆ

3.11.2018

Manastir Tavna na tromeđi općina Bijeljina, Ugljevik i Zvornik stoljećima je predstavljao, ali i danas predstavlja, kako kažu mještani okolnih sela, duhovno središte i vrelo duhovne snage i ljepote naroda tog kraja. Prvi put se spominje 1548. godine i predstavlja jednu od najstarijih građevina tog kraja.  

Ova bogomolja više je puta kroz historiju paljena i rušena, ali je manastirska biblioteka nakon Drugog svjetskog rata ponovo obnovljena i danas predstavlja riznicu s više od 5.000 vrijednih knjiga i naslova.

Opljačkan i spaljen

Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik manastira, koji već 36 godina tu obavlja službu, kaže da je biblioteka manastira Tavna sve do 1943., kada je manastir opljačkan i spaljen, bila jedna od najboljih izvan Beogradske patrijaršije.

- Prema predanju, manastir Tavna podigao je kralj Dragutin, koji je kao „sremski kralj“ od 1282. do 1316. godine upravljao ovim krajevima. Manastirska biblioteka čuvala je mnoge stare, rijetke i dragocjene knjige sve do oktobra 1943., kada su ih spalili ustaše i Nijemci - kaže on.

Monasi ovog manastira tada su pred najezdom neprijatelja sklanjali i spašavali knjige, molitvenike, arhiv i sve što je bilo vrijedno, ali je ipak uništeno više od 10.000 knjiga.


Lazar Kršić došao 1982. godine

Manastirski konaci bili su ruševine sve do 1954. godine, kada u manastir dolazi igumanija Justina Kerkezović s još nekoliko monahinja iz manastira Žiča. Tada počinje obnova i Tavna postaje ženski manastir.

Lazar Kršić u manastir je došao 1982. godine iz jedne pravoslavne parohije u Velikoj Britaniji i nastavio je s obnavljanjem biblioteke. Sjeća se, kako kaže, i danas tog dana kada je prvi put došao na ručak u manastirsku trpezariju.

Kožni povez

- Mnoge od uništenih knjiga bile su u luksuznom, kožnom, tvrdom povezu. Bile su velika dragocjenost i duhovno blago manastira Tavna. Ostali su samo jedna stara Biblija, Sveto pismo Starog i Novog zavjeta iz 1663. godine, koji su danas veoma dragocjeni i istorijski vrijedni. Ali, ponosni smo i na ono što sada imamo - ističe otac Lazo, kako ga mnogi odmila i iz poštovanja zovu.

On je, inače, veliki zaljubljenik u knjige, dobru muziku, poznavalac novih tehnologija koje nam, kako ističe, „oduzeše i pamet i dušu“.

- Imamo kolekciju od četrdesetak Svetih pisama na jezicima raznih naroda i narodnosti, dosta rječnika, teološke literature, starih i vrijednih izdanja iz prošlog vijeka, izdanja Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Islamske zajednice - ističe otac Lazo i dodaje da su knjige kupovali, ali su im i poklanjane.

Crkva manastira Tavna 2009. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.


Kafa i rakija za goste

Najviše vjernika u manastir dolazi vikendom. Obilaze ga i brojni gosti, a svi budu počašćeni kafom i čašicom manastirske rakije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.