SAZNAJEMO

Dr. Gavrankapetanović u roku 72 sata mora biti vraćen u nastavu

Federalno tužilaštvo iz Rektorata zatražilo dokumentaciju na uvid, a po krivičnoj prijavi zbog sumnje na zloupotrebu položaja, nesavjestan rad i kršenje zakona

A. NUHANOVIĆ

19.10.2018

Prosvjetni inspektori Kantona Sarajevo izdali su jučer dekanesi Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA)  urgentnu naredbu u kojoj se navodi da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u roku 72 sata mora biti vraćen u nastavnu bazu ove visokoškolske ustanove.

Kako saznaje „Avaz“ kantonalni inspektori ustanovili su teško kršenje Zakona o visokom obrazovanju od strane dekanese Semre Čavaljuge uz obrazloženje da hitno mora postupiti po odluci Upravnog odbora (UO) UNSA, koji je na sjednici 7.septembra odlučio da profesor bude vraćen na Katedru, predmet Ortopedija. 

 Neprovođenje odluke

- Inspektori su danas (jučer op.a) cijeli dan bili na Medicinskom fakultetu. Uradili su urgentan nadzor radi neprovođenja odluke Upravnog odbora UNSA – potvrdio nam je izvor s ovog fakuleteta.

Komentirajući odluku inspektora prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je kazao za „Avaz“ kako je spreman da se vrati u nastavnu bazu kao i za rad sa studentima. Ističe da će taj posao kao i do sada, s obzirom da je godinama predavao na ovoj visokoškolskoj ustanovi, raditi časno i pošteno.

No, ovakva odluka od strane inpekcije došla je u pravo vrijeme.

Naime, „Avaz“ je u posjedu nastavnog plana i programa Medicinskog fakulteta za studijsku 2018/19 . godinu. Na rasporedu predavanja nigdje nema imena profesora Gavrankapetanovića. Upravo kako bi se usvojio ovakav nastavni plan i program, kako nezvanično saznajemo, dekanesa Čavaljuga za ponedjeljak planira održati sjednicu Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta. 

Također, u isto vrijeme dok su inspektori „češljali“ Medicinski fakultet saznajemo da je od rektora UNSA Rifata Škrijelja Federalno tužilaštvo zatražilo svu dokumentaciju na uvid, a po krivičnoj prijavi koju je advokat dr. Gavrankapetanovića krajem avgusta podnio zbog sumnje na zloupotrebu položaja, nesavjestan rad i kršenje zakona.

Politički uticaj

Osim rektora, krivična prijava podnesena je i protiv dekanese Medicinskog fakulteta Čavaljuge, članova UO koji su glasali protiv da dr. Gavrankapetanović bude vraćen na katedru, Medicinskog fakulteta kao i Univerziteta u Sarajevu.

Krivična prijava odnosi se i na NN lica koja su iskorištavanjem uticajnog političkog položaja u Federaciji BiH posredovala da gore prijavljeni učine službenu radnju koju ne bi smjeli činiti, odnosno da ne učine službenu radnuu koju su morali učiniti, navodi se u prijavi.

Dekanesa šuti

S Medicinskog fakulteta u Sarajevu nakon upita kada će prof. dr. Gavrankapetanović biti vraćen u nastavu nismo dobili nikakav odgovor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.