REAKCIJA

Salih ef. Čolaković: Sultan-Selimov mesdžid ćemo napustiti kad nam se isplati uloženo, kako je to sud naložio

Tiraniji Ramiza Jelovca se treba stati ukraj, rekao bivši direktor ugašenog IKC-a

S press-a: Niko ne poriče da je riječ o vakufu

M.Sm

19.10.2018

Nakon što su Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostara, koji je i dopredsjednik Sabora IZ te glavni imam MIZ-a, Dino ef. Maksumić optužili Saliha ef. Čolakovića, bivšeg direktora, sudskim putem ugašenog Islamskog kulturnog centra da je „grubo narnuo na vakufsku imovinu“, odnosno, da bespravno koristi Sultan-Selimov mesdžid na Starom mostu, uslijedila je i njegova reakcija. 

Tako je ef.Čolaković, široj javnosti poznatiji kao nekadašnji predsjednik Ilmije i Mešihata BiH, na jučerašnjoj pres-konferenciji ustvrdio kako niko ne poriče da Sultan-Selimov mesdžid nije vakuf.

-Mladi glavni imam, Dino ef. Maksumić, nije u pravu kad meni dijeli lekcije o vakufu i vakufskoj imovini. Podsjećam ga da vakufska imovina ne pripada nekim pojedincima, pa čak ni institucijama, jer je Vakuf stariji od svake institucije i služi potrebama i interesima stanovnika u nekom mjestu.Zar Dino ef. Maksumić ne vidi kako gospodin Ramiz Jelovac, koji je veoma vješt u spletkama i intrigama, upravlja vakufskom imovinom u Mostaru, kako nenormalno povisuje kiriju građanima, koji to ne mogu izdržati pa odustaju i vakufski prostori po Mostaru sve više postaju prazni- rekao je ef. Čolaković.

Kazao je i da sudski spor o gašenju IKC-a, koji je u vakufsku imovinu u Mostaru uložio skoro milion KM, trajao sedam godina i to nakon što se u proces umiješao reisu-l-ulema, Husein ef.Kavazović. Istaknuo je da je uložio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, ali i da „ne očekuje ništa-jer, kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Nažalost, kako je naveo, nije uspio razgovarati sa ef.Kavazovićem, a dodao je da Jelovac nije samo u vezi ovog slučaja pokušao dezavuirati javnost, već je to učinio i prije šest godina sa Fetva Eminom, dr. Enesom Ljevakovićem, koji mu je, rekao je poslije poslao pismo izvinjenja, koje je novinarima predočio.

-Mi iz prostora možemo izaći samo sa sudskom policijom. Jelovac je odbio postupiti po odluci Kantonalnog suda Mostar u kojoj je navedeno da osnivač treba da nam izmiri sve obaveze. On samo želi da nas izbaci i da zaposli svoje rođake i prijatelje. Toj tiraniji se treba stati na kraj. Stvari su jednostavne, ili će sud to riješiti ili ćemo se dogovoriti kao ljudi- rekao je ef.Čolaković. Priznao je i da je registrirao firmu „Cezar Stari grad“, koju je prijavio na adresi Mesdžida te da u tome ne vidi ništa sporno, jer, „sve uredno plaća državi“.

Njemu je svojevrsnu podršku dao bivši dugogodišnji muftija, Seid ef.Smajkić, koji je bio među osnivačima IKC-a.

-Nažalost, Ramiz Jelovac je, jednostavno, preuzeo prerogative i glavnog imama i muftije. Od IZ-e, koja je bila glavni faktor homogeniziranja Bošnjaka i glavna potpora uspostavi Armije R BiH, napravio je marginalnu zajednicu.Teško će biti da IZ Mostar doživi rehibilitaciju i da se afirmiše u ono što je bila. Nažalost-rekao je ef.Smajkić.

Glavni imam šokiran 

-Šokiran sam izjavom o prisvajanju sredstava i traženju povrata tih sredstava koje je Salih ef. Čolaković prikupljao kao direktor ustanove koja djeluje unutar IZ-e. To bi, zapravo, u najjednostavnijem smislu značilo da svaki imam koji prikupi određena sredstva ima pravo samovoljno ulagati ta sredstva i u slučaju neslaganja sa svojom institucijom tražiti povrat tih sredstava. To je za mene šokantno s obzirom da me Salih ef. Čolaković kao profesor tefsira u Medresi podučavao sasvim drugačije- kazao nam je jučer glavni imam MIZ-a, Dino ef.Maksumić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.