KRIMINAL

Djeca bez pratnje na meti krijumčara u BiH

Problem trgovine ljudima izraženiji i zbog sve više migranata u BiH

Piše: M. Sm.

19.10.2018

Bosna i Hercegovina u izvještaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima za 2017. godinu nalazi se na listi zemalja koje su pod nadzorom zbog trgovine ljudima.  

Prema izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH o trgovini ljudima, utvrđeno je da su 2017. identificirane 83 potencijalne žrtve trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, navođenja na prostituciju ili seksualnog iskorištavanja, prosjačenja, prodaje, odnosno u svrhu sklapanja braka.

Tako je u odnosu na 2016., kada je identificirano 48 žrtava trgovine ljudima, u 2017. godini zabilježeno povećanje tog broja za 35.

No, svojevrsni poligon za trgovinu ljudima je migrantska kriza, što je, kako to rečeno jučer u Mostaru na okruglom stolu organiziranom povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, poprimilo masovnu dimenziju.

- Nažalost, među migrantima su vrlo često djeca bez pratnje i validnih dokumenata i kao takvi su izloženi prijetnjama i takoreći plodno su tlo za osobe u kriminalnom miljeu koje se bave time - ocijenila je Arnela Buzaljko iz Udruženja „Žena BiH“.

Okrugli sto bio je prilika za razmjenu informacija o stanju u oblasti sprečavanja trgovine ljudima u uvjetima novih rizika nastalih kao posljedica migrantske krize.

Prema riječima više inspektorice SIPA-e Samire Drljević, sve institucije u lancu koje se bave ovim problemima nisu dobro uvezane na način kako to nalažu smjernice regionalnih monitoring timova, zbog čega se suočavaju s brojnim problemima na terenu. Pogotovo, kako je navela, kada su u pitanju djeca bez pratnje.

- Ovo je nešto novo za sve nas i veliki izazov, ali sve institucije moraju zajedno raditi i iznalaziti rješenje - poručila je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.