PORUKA VLASTIMA

U gradu na Uni sutra protesti zbog migrantske krize: Bišćani traže da se proglasi vanredna situacija

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

19.10.2018

Bišćani su već mjesecima prepušteni sami sebi u rješavanju problema s migrantima.Rastrzani između suosjećanja s ljudima koje je nevolja nagnala na lutanja svijetom, ali sve više suočeni i sa strahom i za vlastite živote od pojedinaca među migrantima građani Bihaća sutra će izaći na proteste kako bi vlastima, prvenstveno na državnom nivou, ukazali na to sa čim se suočavaju.  

Kako je za „Avaz“ kazao profesor Sej Ramić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća, sa skupa, koji prije svega treba biti miran i dostojanstven, bit će upućeni jasni zahtjevi.

- Protestiramo prije svega zbog toga što vlasti ne čine ništa po pitanju sigurnosti građana. Naročito Ministarstvo bezbjednosti, IOM, Odjel za strance, Federalni MUP koji ne pomaže MUP-u USK koji je zatražio pomoć građana u situaciji opšte invazije našeg grada. Postavit ćemo rokove da se zaustavi dolazak migranata i rok da se migranti izmjeste na lokaciju van grada Bihaća. Tražimo proglašenje vanredne situacije i angažovanje svih kapaciteta sigurnosti građana. U protivnom ćemo se sastajati svake sedmice, ako treba svaki dan- kaže Ramić.


Sej Ramić: Bišćani prepušteni sami sebi

On ističe da građani očekuju brzu odluku nadležnih institucija o izmještanju migranata van grada i da ih se stavi pod određenu vrstu nadzora i kontrole. To je, kaže on neophodno, prevashodno zbog toga jer se sve češće dešavaju napadi u kojima su ugroženi životi građana.

- Ne mogu se kretati slobodno migranti bez dokumenata po gradu, stavljati nož pod vrat učeniku, provaljivati u osnovnu školu. Tu je najodgovorniji Odjel za strance koji direktno dovodi migrante iz Srbije za Bihać, iako im u dokumentu piše ograničeno kretanje Sarajevo - Trnovo - Azilatski centar Delijaš - ističe Ramić.

Također, nedavno je uposlenica jedne trgovačke radnje u Bihaću prijavila policiji da su tri migranta ušla u trgovinu u kojoj ona radi i pokušali otuđiti mušku jaknu u čemu ih je radnica spriječila, nakon čega joj je jedan od migranata uputio prijetnje nožem.

Trenutno je na području Krajine više od 10.000 migranata. I, to najviše u Bihaću i u Velikoj Kladuši.


Neljudski uvjeti

Crveni križ i lokalne institucije pomažu koliko mogu, ali većina tih ljudi živi u neuvjetnim prostorima i pod šatorima. Dolaskom jeseni i hladnijih dana, situacija se pogoršava, a Bišćani i pored toga što često od pojedinih među njima doživljavaju neugodnosti, ipak ne mogu gledati nevoljnike skrštenih ruku.

Često organiziraju i humanitarne akcije prikupljanja odjeće i hrane, ali i jorgana i deka i ostalih potrpština, kako bi im barem donekle ublažili muku u kojoj su se našli. 

Porodice s djecom njih oko 400, za sada su smještene u Hotelu „Sedra“, koji je popunjen do posljednjeg mjesta, no to nije dovoljno za sve one kojima je potreban adekvatan smještaj.

U Ministarstvu sigurnosti nemaju ništa novo reći kada je u pitanju migrantska kriza, izuzev da oni „rješenja nemaju“ , te da će sve učiniti da što prije budu osposobljeni objekti u Bihaću, tačnije nekadašnji Đački dom, te prostorije bivše firme „Bira“ u koje bi trebali biti smješteni migranti.

Kako je im je došao kraj mandata, a prošli su i izbori prestali su i s obećanjima iz Vijeća ministara da će ovaj problem biti riješen.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović zatražio je od Vijeća ministara BiH još prije mjesec dana da mu dostavi informaciju o novčanim sredstvima koja su došla u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize.

Magazinović je pitao i ko je dobio novac, ko implementira projekte pomoći, u kojem iznosu i za koju svrhu se troše sredstva te da li državne institucije uopće vladaju situacijom na terenu i informacijama koje se odnose na dobivena sredstva.


Magazinović: Kriza se ne rješava

On je u pismenom upitu naveo da se prema zvaničnim saopćenjima međunarodnih organizacija i institucija može saznati da značajna sredstva dolaze u BiH.

- Primjer je Evropska komisija koja je od juna do avgusta dodijelila 7,5 miliona eura za rješavanje migrantskih kretanja. S druge strane čelnici institucija na područjima gdje je migrantska kriza najizraženija tvrde da taj novac ili nisu dobili ili nije implementiran - naveo je tada Magazinović.

No, ni mjesec poslije, kako je potvrdio Magazinović za „Avaz“ odgovora nema.

- Vlasti Bosne i Hercegovine nisu krive za migrantsku krizu, ali jesu krive što je ne rješavaju. Toliko odsustvo koordinacije i takav šlamperaj nije odavno viđen. U kojoj mjeri naše vlasti ne vladaju situacijom govori i to da mjesec dana nisu u stanju ponuditi odgovor ko je, u kom iznosu i za koju svrhu donirao novac kada je u pitanju migrantska kriza. Sa druge strane Evropska komisija tvrdi da su dali novac i to ne samo oni. Iz lokalnih zajednica tvrde da pomoć nisu dobili. Javnost zaslužuje da zna šta se dešava - kaže Magazinović.

Ono što posebno zabrinjava jesu i apeli iz MUP-a USK-a, koji sigurnosnu situaciju u tom gradu, ocjenjuju „naglo pogoršanom“.

Sa povećanjem broja ilegalnih migranata došlo je i do naglog pogoršanja sigurnosne situacije u Unsko-sanskom kantonu, prvenstveno Gradu Bihaću, odnosno do znatnog povećanja broja krivičnih dijela koja su počinjena od strane migranata (krađe, teške krađe na naročito drzak način, nasilničko ponašanje, narušavanje nepovredivosti doma, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, razbojništvo, silovanje, pokušaj ubistva i sl.), a izvršena su sa povećanom dozom drskosti i bezobzirnosti, zbog čega je kod stanovništva USK-a došlo do velikog nezadovoljstva i straha za vlastitu sigurnost kao i sigurnost lične imovine, ali i straha od opasnosti za zdravlje ljudi.

Iako Uprava policije MUP USK-a konstantno nastoji da održi povoljno stanje sigurnosti te sve svoje kapacitete usmjerava u kontrolu i nadzor ilegalnih migranata na području Kantona, do sada je bila prepuštena sami sebi i ostavljena da se sama nosi sa nastalom migrantskom krizom bez bilo kakve pomoći nadležnih institucija. Tom prilikom je Uprava policije do krajnjih granica iscrpila sve svoje ljudske i materijalno-tehničke resurse te je upitno da li ćemo u budućnosti biti efikasni da odgovorimo na nastalu situaciju i očuvamo povoljno stanje sigurnosti na Unsko-sanskom kantonu, a prvenstveno u Gradu Bihaću.  

- Zbog svega navedenog Uprava policije MUP USK-a traži od svih institucija, prvenstveno državnih, ali i svih drugih nivoa vlasti, kao i međunarodnih humanitarnih organizacija, da se odmah uključe u rješavanje nastale situacije, te u roku od deset dana poduzmu konkretne mjere kako bi rasteretili Unsko-sanski kanton od stalnog i povećanog pristizanja ilegalnih migranata i njihovom ravnomjernom raspoređivanju na čitavoj teritoriji BiH, te rješavanju adekvatnog smješaja samo ograničenom broju migranata koje naš Kanton može primiti, a prvenstveno u cilju zaštite i sigurnosti građana USK-a i njihove imovine regulisanih ustavima i zakonima u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.