ALARMANTNO

Zabrinjavajuće: Otrovna hemikalija u igračkama na bh. tržištu

Analizirano 430 proizvoda kupljenih u 19 zemalja <195> Opasna hemikalija ometa funkciju štitnjače te uzrokuje neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece

Neki od analiziranih proizvoda (Foto: Arnika)

Piše: M. R. S.

21.10.2018

Tri evropske organizacije saopćile su alarmantne podatke da je u 109 plastičnih dječijih igračaka, raznom priboru za kosu i posuđu prisutna otrovna hemikalija, a među njima je i pet proizvoda kupljenih u BiH.

Usporivači plamena

Organizacije „Arnika“, HEAL i IPEN analizirale su 430 proizvoda kupljenih u 19 evropskih zemalja između aprila i jula 2018. godine te utvrdile da su otrovni bromirani usporivači plamena, hemikalija iz elektroničkog otpada, prisutni u velikom broju njih.

Upozoravaju da ova opasna hemikalija ometa funkciju štitnjače te uzrokuje neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece.


Žiško: Ne kupovati jeftinu plastiku

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle napomenuo je da se plastika iz elektroničkog otpada izvozi i reciklira i prave se drugi proizvodi, mahom u Kini.

- Evropski parlament zasjeda 22. oktobra i autori studije će tražiti da se prekine s tom praksom, da nema bilo kakvih izuzeća za recikliranu plastiku – dodao je Žiško.

Kazao nam je da su analizirani proizvodi kupljeni u lokalnim prodavnicama i da među 109 spornih ima pet koji su kupljeni u BiH, a riječ je o tri igračke i dvije šnale za kosu. Prema studiji, kada je riječ o igračkama, u pitanju su policijski kamion, Rubikova kocka i Spajdermenov auto.

Jeftina plastika

- Građani se mogu zaštititi tako da ne kupuju jeftinu plastiku. Problem je što inspekcija ne radi svoj posao – istakao je Žiško.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.