SARAJEVO

Ugljanin: Rješenje statusa Sandžaka će osigurati pravo Bošnjaka na političku egzistenciju

Poručio je da pravo na samoopredjeljenje garantira građanima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju saradnju s Bosnom i Hercegovinom

M. Kadrić

Fena

21.10.2018

Rješavanje ustavnopravnog statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda je preduvjet za trajno rješenje svih spornih pitanja koja opterećuju odnose Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i odnose bošnjačkog i srpskog naroda, kazao je Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

To je izjavio u Sarajevu kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Regionalna stabilnost i uloga nacionalnih manjina".

Ugljanin je poručio da pravo na samoopredjeljenje garantira građanima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju saradnju s Bosnom i Hercegovinom, koja ne može biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske sa Srbijom.

- Rješenje statusa Sandžaka će osigurati pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i omogućiti nesmetan ekonomski i društveni razvoj i dati jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku, u skladu s dobrom praksom evropskih regija - naglasio je Ugljanin dodajući da su Bošnjaci autohton narod u Sandžaku te da čine brojčanu manjinu u Srbiji i Crnoj Gori.

Podsjetio je da na izborima zakazanim za 4. novembar Bošnjaci u Srbiji biraju Bošnjačko nacionalno vijeće, odnosno, Bošnjačku narodnu skupštinu, po istim zakonima i proceduri kao što se biraju predsjednik Srbije i Narodna skupština Republike Srbije.

- Ovi izbori su za Bošnjake od posebne važnosti, jer nakon raspada naše bivše zajedničke države SFRJ, Bošnjacima Sandžaka još nije priznato ranije stečeno pravo naroda - istakao je.

U vrijeme kada su drugi narodi pravili nacionalne vojske i nacionalne države, dodao je Ugljanin, građani Sandžaka su se, koristeći pravo na samoopredjeljenje na referendumu održanom od 25. do 27. oktobra 1991. godine, izjasnili za autonomiju Sandžaka.

Dalje naglašava da je Dejtonskim sporazumom zaustavljena agresija Srbije, Crne Gore i djelimično Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, ali nije riješena jugoslavenska kriza.

- Rješenje statusa Sandžaka će osigurati pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i omogućiti nesmetan ekonomski i društveni razvoj i dati jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku, u skladu s dobrom praksom evropskih regija - zaključio je Ugljanin.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović istakao je u ime te asocijacije da političari iz Hrvatske i Srbije tumače odnose prema BiH kao odnose prema određenim narodima te da na taj način negiraju suverenitet i političku nezavisnost BiH.

Poručio je da se principi reciprociteta između BiH i susjednih država trebaju u potpunosti uvažavati, ističući pritom kontekst stabilizacije ukupnih odnosa u regionu.

Kulenović je naglasio da "Krug 99" smatra da je Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka iz Srbije do sada imalo ulogu konstruktivne manjine učestvujući u stvaranju demokratskih institucija Srbije, ali da su istovremeno isticali vlastita prava koja trebaju biti realizirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.