VRIJEME

Majstorović za Avaz.ba: U BiH stiže polarni zrak sa sjevera, sredinom sedmice prvi snijeg

Ilustracija

Piše: Al. Ti.

21.10.2018

Nakon neuobičajeno toplog i sunčanog vremena za ovo doba godine, u Bosnu i Hercegovinu stiže hladni polarni val sa sjevera, a prve snježne padavine možemo očekivati za sredinu naredne sedmice.

Kako je za Avaz.ba potvrdio meteorolog Željko Majstorović, iznad nas se odvijaju velike borbe zračnih masa.

- Prema nama se širi jedan anticiklon sa sjevera. Ono što je bitno jeste da nam stiže hladni polarni zrak sa sjevera i da će naredne sedmice temperature opadati, odnosno bit će sve hladnije. Međutim, treba naglasiti da u početku neće biti puno padavina, a u drugoj polovini naredne sedmice očekujemo i prve snježne padavine, a u mnogim mjestima naše zemlje temperature će biti oko 0 - kazao je Majstorović.

Istaknuo je da će generalno period koji slijedi biti izuzetno promjenljiv.

- Prvi dani novembra će biti tmurni, s niskom temperaturom i slabim padavinama. Kada je u pitanju cijeli mjesec, možemo reći da će temperatura biti iznad prosjeka, a kada su u pitanju padavine, one će biti ispod prosjeka. Dakle, bit će u novembru lijepih dana - kaže Majstorović.

Kada je u pitanju generalna prognoza za zimu koja nam slijedi, naš sagovornik tvrdi da su dosadašnje bile samo bombastične najave.

- Krajem novembra će se u Kairu sastati meteorolozi s područja Mediterana i iz jugoistočne Evrope, gdje će donijeti tzv. konsenzunsku prognozu za zimu. Tek tada će meteorolozi za svoje područje moći dati jasniju prognozu za svoje područje - naglasio je Majstorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.