NEVJEROVATNO

Zenica: Ukradeno 30 metara mosta, ugrožen plinovod

Počinjeno teško krivično djelo

B. Mahmić

Avaz.ba

23.10.2018

Prilikom redovnog obilaska trase plinovoda na području općine Zenica uočeno je da je na lokalitetu Kanal, Zenica - prijelaz preko rijeke Bosne prema ''Arcelor Mittalu'', otuđen dio mosta u dužini od cca 30 metara, saopćeno je iz kompanije "BH-Gas" .

- Za ovaj most je bio ovješen magistralni plinovod u proteklih 40 godina od same izgradnje plinovoda i njim se snabdijevaju "Arcelor Mittal" i ostali potrošači u industrijskoj zoni Zenica.

Za sada neidentificirane osobe su u proteklim danima izrezale željeznu konstrukciju mosta i time dovele u opasnost ljude i materijalna sredstva, jer na pojedinim dijelovima plinovod nije više ovješen o most, čime se može ugroziti sigurnost snabdijevanja prirodnim plinom.  

Osim ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja, postoji osnovana sumnja da je izvršeno i krivično djelo teška krađa jer se most vodi u poslovnim knjigama ''BH-Gasa'' i u njegovu rekonstrukciju ''BH-Gas'' je nakon rata ulagao značajna materijalna sredstva. 

''BH-Gas'' će u toku dana svim nadležnim organima prijaviti ove radnje i smatramo da smo u obavezi da obavijestimo i javnost da bi do izlaska nadležnih prijavili bilo kakva kretanja ili radove oko mosta.

Ostajemo začuđeni da u 21. stoljeću NN osobe mogu odnijeti cca 30 metara mosta, jer sve ovo izvoditi uz cijev transportnog plinovoda, koja je pod pritiskom od 25 bara, najblaže rečeno je nemarno, neodgovorno i protupravno. ''BH-Gas'' ovim obavještenjem za javnost želi animirati i sve pojedince koji bilo šta znaju o rezanju i odnošenju mosta da to prijave ''BH-Gasu'' na br. tel. 033/724-220 - kaže se u saopćenju ''BH-Gasa''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.